STUDIU: Populația Chișinăului crește doar în baza migrației
-
23 Septembrie 2016 03:37
Aproape 60 la sută din populația Republicii Moldova locuiește în zonele rurale, majoritatea fără acces la apeducte și canalizare, la locuri de muncă bine plătite și la servicii medicale de calitate, potrivit unui studiu cu privire la securitatea demografică, prezentat joi, 22 septembrie, la Chișinău.
De asemenea, Republica Moldova se confruntă cu o rată scăzută a natalității și cu îmbătrânirea populației.
Deși datele arată că în municipiul Chișinău situația demografică este cea mai bună în ansamblul unităților administrative din Republica Moldova, rata fertilității este foarte scăzută, de sub un copil în familie, iar numărul populației crește doar în baza migrației locuitorilor din raioanele centrale spre capitală.
Cea mai scăzută rată a natalității și cea mai înaltă rată de îmbătrânire a populației se atestă în raioanele de nord, potrivit studiului realizat de Centrul de Cercetări Demografice, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație.
Indicele sănătății, care ia în calcul numărul medicilor de familie și cel al persoanelor cu dizabilități, este de asemenea, mai ridicat în zona centrală a țării în comparație cu raioanele periferice din nord și sud, cu o singură excepție, cea a raionului Cahul, unde situația este mai bună. Cele mai mici salarii și pensii sunt atestate la sud, unde și nivelul de ocupare al populației este unul scăzut.
Nivelul de dezvoltare al localităților depinde, astfel, de distanța la care se află față de cele mai mari orașe din Republica Moldova: Chișinău, Bălți și Cahul, iar în unele raioane situația este deja ireversibilă, a subliniat autoarea studiului Olga Gagauz.
„Putem să spunem că acum în unele raioane situația deja este ireversibilă. Ca să revenim la situația ca să avem un grad înalt de ocupare, să avem infrastructură, sunt necesare investiții foarte mari. Depinde de strategia de dezvoltare regională care este promovată de Guvernul Republicii Moldova”, a constatat Olga Gagauz.
Ministrul adjunct al Muncii și Protecției Sociale, Anastasia Oceretnîi, a menționat că există mai multe strategii naționale de dezvoltare pe diferite sectoare, dar a adăugat că administrațiile locale trebuie să își dezvolte propriile planuri de dezvoltare.
„S-a menționat că avem o populație ruralizată, dar este important ca noi să asigurăm localitățile rurale cu infrastructură sau să urbanizăm localitățile rurale. Este vorba despre condiții de trai, ne referim la apeduct, la canalizare, la acces la servicii de înaltă calitate, medicale, sociale, culturale și educaționale”, a declarat Anastasia Oceretnîi.
Cercetătorii estimează că situația demografică și socială va continua să fie în declin, din cauza natalității scăzute, îmbătrânirii populației și a migrației populației, dar și a lipsei unor politici consecvente la nivel național și local.