STUDIU | Poluarea aerului rămâne o cauză principală a deceselor premature în Europa (AEM)

  • 23 Noiembrie 2020 15:12
STUDIU | Poluarea aerului rămâne o cauză principală a deceselor premature în Europa (AEM)

Poluarea aerului rămâne o cauză principală a deceselor premature în 41 de țări europene în pofida progreselor înregistrate în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, afirmă un raport publicat luni de Agenția Europeană de Mediu (AEM), relatează dpa,preluat de Agerpres.

Se estimează că 417.000 de decese premature înregistrate în 2018 au fost legate de poluarea cu particule în cele 41 de țări europene, între acestea numărându-se și cele, pe atunci, 28 de state membre ale UE, a precizat AEM cu sediul la Copenhaga.

Poluarea cu particule este un amestec de particule minuscule și picături de lichid formate din mai multe componente, inclusiv acizi, metale și particule de praf și sol.

Cu toate acestea, datorită calității mai bune a aerului, numărul deceselor premature a scăzut cu 60.000 din cauza poluării cu particule în 2018, comparativ cu 2009, afirmă raportul.

Ozonul de la nivelul solului și dioxidul de azot au fost alte cauze principale ale deceselor premature, precizează sursa citată.

Poluanții atmosferici pot provoca sau agrava problemele de respirație, bolile cardiovasculare și cancerul și conduc la scurtarea vieții.

Transportul rutier, agricultura, producția de energie, industria și gospodăriile au fost principalele surse de poluare a aerului.

Agenția Europeană de Mediu (AEM) a declarat că, începând cu anul 2000, emisiile de oxizi de azot din transporturi au scăzut semnificativ, la fel și emisiile poluante din producția de energie, în timp ce un progres mai redus s-a înregistrat în scăderea emisiilor din construcții și agricultură.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău