Studiu: Poluarea aerului este mai periculoasă pentru sănătate decât fumatul, alcoolul sau malnutriția

  • 29 August 2023 18:04
Studiu: Poluarea aerului este mai periculoasă pentru sănătate decât fumatul, alcoolul sau malnutriția

Poluarea aerului reprezintă o amenințare mai mare pentru sănătatea lumii decât fumatul, alcoolul, apa murdară sau chiar malnutriția copiilor, potrivit unui studiu citat de Euronews. „Poluarea atmosferică cu particule rămâne cel mai mare risc extern la nivel mondial pentru sănătatea umană”, se arată în raportul publicat de Institutul de Politici Energetice de la Universitatea din Chicago (EPIC). În ciuda acestui fapt, fondurile alocate luptei împotriva poluării atmosferice reprezintă doar o mică parte din cele consacrate bolilor infecțioase, de exemplu.

Particulele fine sunt provocate de incendii, de activitatea industrială și de vehiculele motorizate. Acestea sunt cancerigene și cresc riscul de boli pulmonare, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, scrie G4Media.

Conform cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 36% dintre cancerele pulmonare sunt legate de aceste emisii, la fel ca 34% dintre accidentele vasculare cerebrale și 27% dintre bolile de inimă. Respectarea pragului OMS pentru expunerea la particule fine ar crește speranța de viață la nivel mondial cu 2,3 ani, estimează EPIC, pe baza datelor colectate în 2021.

Europa de Est este mai expusă la poluarea aerului decât vecinii săi occidentali

„98,4 % din Europa încă nu respectă noile orientări ale OMS de 5 μg/m3”, se arată în raport.

Dar situația variază în Europa: „Locuitorii din Europa de Est trăiesc cu 7,2 luni mai puțin decât vecinii lor din vest din cauza aerului mai murdar”, spun oamenii de știință de la EPIC.

Valea Padului, în nordul Italiei, este un exemplu de zonă foarte poluată. Speranța de viață a rezidenților s-ar putea îmbunătăți cu 1,6 ani dacă nivelurile de poluare ar respecta orientările OMS.

Șase țări absorb trei sferturi din impactul poluării aerului la nivel mondial.

Bangladesh, India, Pakistan, China, Nigeria și Indonezia sunt cele mai afectate țări. Locuitorii acestora „pierd de la unul la mai mult de șase ani din viață din cauza aerului pe care îl respiră”, explică raportul.

New Delhi rămâne cea mai poluată megaoraș din lume, cu o rată medie anuală a particulelor fine care depășește 126,5 μg/m3. OMS recomandă menținerea calității aerului sub 5 μg/m3.

China, pe de altă parte, lucrează la calitatea aerului său. Ea a redus poluarea medie cu 42,3% între 2013 și 2021. „Cetățeanul chinez mediu se poate aștepta să trăiască cu 2,2 ani mai mult, cu condiția ca reducerile să fie susținute. Cu toate acestea, poluarea din China este încă de șase ori mai mare decât cea recomandată de OMS”, se arată în raportul EPIC.

Puține măsuri internaționale pentru combaterea poluării aerului

Ceea ce nu îmbunătățește situația, potrivit oamenilor de știință de la EPIC, este faptul că multe țări poluate nu dispun de o infrastructură de bază pentru combaterea poluării aerului.

În timp ce Fondul Global cheltuiește 3,7 miliarde de euro pentru combaterea HIV, a tuberculozei sau a malariei, nu există un astfel de plan internațional pentru combaterea poluării aerului. Și totuși, poluarea aerului este mai mortală pentru persoanele care trăiesc în Republica Democrată Congo sau în Camerun decât HIV, malaria sau alte boli.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:5,66 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
7
Tue
5
Wed
5
Arhivă Radio Chișinău