STUDIU | Plantele își pot camufla mirosurile pentru a evita să fie mâncate

  • 19 Iunie 2020 17:47
STUDIU | Plantele își pot camufla mirosurile pentru a evita să fie mâncate

Plantele din pădurile tropicale dense sunt capabile să-și mascheze mirosurile pentru a evita să fie detectate și mâncate, potrivit unui studiu efectuat recent de o echipă internațională de oameni de știință, citat de Phys.org, preluat de AGERPRES.

Un grup de cercetători din Europa și America de Nord a examinat 28 de specii de insecte și 20 de specii de plante din Chamela-Cuixmala, o rezervație tropicală de pe coasta de vest a Mexicului.

Constatările cercetătorilor, publicate joi în jurnalul Science, aduc noi informații despre modul în care membri individuali din "comunitățile complexe de plante" evoluează pentru a emite mirosuri similare, o strategie de grup ce le ajută să supraviețuiască și derutează erbivorele flămânde.

"Mirosurile ușor de remarcat sunt în avantajul erbivorelor și în dezavantajul plantelor", a explicat profesor Phil Stevenson, cercetător la Grădinile Botanice Regale Kew din Marea Britanie. "Așadar, avem o cursă a înarmării cu informații. Plantele vor să evite să fie localizate și mâncate, așa că fac tot posibilul să miroasă ca alte plante", a adăugat specialistul.

În cadrului studiului publicat joi, oamenii de știință au reușit pentru prima dată să analizeze interacțiunile dintre o varietate atât de mare de plante și insecte, a precizat autoarea principală a cercetării, Pengjuan Zu, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Statele Unite. Tentativele anterioare de a înțelege jocul de-a șoarecele și pisica al evoluției între plante și insecte s-au bazat doar pe studiul unor specii de plante individuale, în medii controlate. Această metodă este departe de ansamblul speciilor de plante și insectelor care coexistă în pădurile din mediul natural, au scris autorii.

Pentru acest studiu, Zu a colectat în tuburi de silicon mirosuri emise de peste douăzeci de specii de plante, care au fost apoi duse la Kew pentru a fi analizate. Printr-o combinație alcătuită din "teoria informației" - o tehnică utilizată pentru înțelegerea tiparelor de comunicare la om - și datele cunoscute despre biologia evolutivă, oamenii de știință au reușit să alcătuiască modele ale acestor rețele de comunicare plante-erbivore.

"Acum știm că toate substanțele chimice produse de plante poartă informații care au un rol important în camuflarea chimică a acestora într-o comunitate complexă de plante", a spus Zu.

Studiul i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine modul în care informațiile sunt transmise între diferite specii din lanțul trofic, putând deschide calea către viitoare cercetări. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău