STUDIU | Piețele din Chișinău sunt insalubre și inestetice

  • 17 Aprilie 17:09

Piețele din Chișinău nu sunt atractive pentru că sunt insalubre, au un aspect dezorganizat și inestetic. Sunt contractările unei cercetări realizate de „Primăria Mea”, „o comunitate a cetățenilor care doresc un Chișinău confortabil, accesibil și frumos”. Autorii menționează, pe pagina web a comunității, că „autoritățile arată cu degetul spre administrațiile piețelor, care poartă responsabilitatea pentru nerespectarea Regulamentului de funcționare a piețelor, iar organele de control, care au pârghiile necesare de a verifica piețele și a impune măsuri restrictive, sunt implicate în cazuri de corupție sau tind să fie coruptibile”.

„Primăria Mea” menționează că oamenii fac cumpărături în piețe datorită amplasării convenabile, prețului negociabil și a diversității produselor. În același timp, oamenii sunt nemulțumiți de lipsa de organizare și aspectul inestetic al tarabelor și halelor, de condițiile de păstrare a produselor, precum și de prezența comerțului stradal neautorizat și a aglomerației transportului din piețe. Oamenii spun că „vânzătorii ating marfa și banii, mănâncă, fumează, totul se întâmplă fără ca aceștia să-și spele mâinile; produsele sunt păstrate necorespunzător”, „e multă îmbulzeală și incomod să treci din cauza spațiului îngust dintre tarabe”.

Paulina Cernauțanu, care semnează cercetarea, menționează că, pentru a face piețele din Chișinău atractive, este necesar ca autoritățile publice locale, administratorii piețelor și agenții economici să fie într-o strânsă și continuă comunicare, să elimine dublarea competențelor pe anumite domenii de activitate și atribuții a organelor de control, dar și să schimbe aspectul estetic al tarabelor din piețe. La rândul lor, cetățenii trebuie să-și ceară drepturile de consumator. Se cere și un concept de dezvoltare a piețelor, iar autoritățile locale și-au propus să rezolve această problemă cu ajutorul unui studiu de fezabilitate. Însă, timp de cinci ani, autoritățile nu au găsit o companie care să facă acest lucru.

Chișinăul are 38 de piețe, 17 dintre care sunt mixte, opt – de mărfuri nealimentare, șapte – de comercializare a florilor, patru – de comercializare a automobilelor și pieselor de schimb, o piață este de păsări și una de animale de companie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
30,39 °C
câțiva nori
Umiditate:48 %
Vint:1,5 m/s
Mon
24 °C
Tue
20 °C
Wed
19 °C
Thu
21 °C
Fri
22 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău