STUDIU | Persoanele nocturne își pot reeduca ceasul biologic în doar trei săptămâni

  • 10 Iunie 2019 15:18
 STUDIU | Persoanele nocturne își pot reeduca ceasul biologic în doar trei săptămâni

Persoanele active până la ore târzii își pot reeduca ceasul intern al organismului pentru a reduce impactul depresiei și stresului provocate de acest stil de viață, conform unei cercetări conduse de oameni de știință britanici, citat de Agerpres.

Indivizii ale căror ceasuri interne le dictează să meargă la culcare târziu în noapte sunt de obicei somnoroși în timpul zilei, au o alimentație dezechilibrată și sunt afectați de depresie și stres. Însă cercetătorii au descoperit că devansarea somnului cu doar două ore are efecte de lungă durată.

Perturbările ritmului circadian sunt totodată asociate cu schimbările de dispoziție, un risc mai mare de deces, declinul cognitiv și scăderea performanțelor fizice.

Însă cercetători de la Universitatea din Birmingham și Universitatea din Surrey au descoperit că în trei săptămâni persoanele nocturne se pot obișnui să meargă mai devreme la culcare fără ajutorul medicamentelor.

Alături de colegi de la Universitatea Monash din Australia, studiul lor a descoperit că, în medie, persoanele nocturne mergeau la culcare la ora 02:30 și se trezeau la 10:15.

''Un somn întârziat vine în contradicție cu zilele societale standard, ceea ce poate duce la o serie de efecte negative - de la somnolență în timpul zilei până la o stare mentală deficitară'', a declarat doctor Andrew Bagshaw de la Universitatea din Birmingham.

"Am vrut să aflăm dacă există lucruri simple pe care oamenii le pot face acasă pentru a rezolva această problemă. S-a dovedit a fi un succes, oamenii mergând la culcare și trezindu-se, în medie, cu aproximativ două ore mai devreme decât înainte'', a explicat specialistul.

"Cel mai interesant, acest lucru a fost de asemenea asociat cu o îmbunătățire a stării sănătății mintale și a nivelului de somnolență perceput, ceea ce presupune un rezultat foarte bun pentru participanți'', a explicat Bagshaw.

Cei douăzeci și doi de participanți la studiu aveau o stare bună de sănătate și și-au schimbat rutina de somn trezindu-se cu două-trei ore mai devreme de ora obișnuită și crescând nivelul de lumină naturală dimineața. Totodată, ei au mers la culcare cu două-trei ore înainte de ora ''normală'', au redus expunerea la lumină în timpul serii, au mâncat micul dejun cât de curând posibil după trezire, au respectat zilnic ora la care luau micul dejun și au cinat înainte de ora 19:00.

Rezultatele au demonstrat o îmbunătățire a performanțelor cognitive și fizice în timpul dimineții, moment în care persoanele nocturne se simt de obicei cel mai obosite, dar și a stării de sănătate mintală manifestată prin reducerea nivelurilor de stres și depresie.

Studiul, publicat în Sleep Medicine, susține că, spre deosebire de persoanele matinale, indivizii activi până târziu în noapte au mai mult de suferit în societate din cauza faptului că trebuie să facă un efort pentru a se adapta unui orar de muncă sau școală desincronizat cu tiparele preferate de ei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău