Studiu: Pacienții vindecați de COVID pot avea încă virusul în sistemul digestiv chiar și în absența simptomelor

  • 08 Septembrie 2020 09:00
Studiu: Pacienții vindecați de COVID pot avea încă virusul în sistemul digestiv chiar și în absența simptomelor

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Chineză din Hong Kong, activitatea virală și replicarea virusului pot persista în sistemul digestiv al pacienților vindecați de COVID-19, chiar dacă aceștia nu prezintă simptome gastrointestinale, scrie Agerpres, preluat de Digi24.ro

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Chineze din Hong Kong au analizat probe de materii fecale prelevate în perioada februarie - aprilie de la cincisprezece pacienți din Hong Kong diagnosticați cu boala COVID-19, cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani.

Studiul a demonstrat prezența infecției virale active în sistemul digestiv în cazul a șapte dintre pacienți, chiar și în absența simptomelor gastrointestinale. Trei pacienți au continuat să prezinte infecție virală activă pentru o perioadă de până la șase zile după ce au fost declarați vindecați de COVID-19 în urma analizării probelor recoltate din aparatul respirator.

Oamenii de știință au descoperit că microflora intestinală a pacienților cu încărcătură virală mare de SARS-CoV-2 era caracterizată de o îmbogățire cu agenți patogeni și de o pierdere a bacteriilor ''bune'', capabile să producă acizi grași cu lanț scurt.

''Activitatea virală activă și prelungită din intestinele pacienților cu COVID-19, chiar și în absența simptomelor gastrointestinale și după recuperare, evidențiază importanța monitorizării pe termen lung a coronavirusului și a stării de sănătate, dar și a amenințării potențialelor cazuri de transmitere virală pe cale fecal-orală'', a declarat Siew Chien Ng, director asociat al Centrului pentru Studiul Microflorei Intestinale din cadrul universității.

Abordările terapeutice, inclusiv limitarea activității virale în sistemul digestiv și influențarea compoziției și funcționalității microflorei intestinale ar trebui explorate, a adăugat specialista.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău