STUDIU: Ozempic și Wegovy ar avea legătură cu o afecțiune rară care cauzează orbirea la un ochi. Cercetătorii au analizat dosarele medicale a 17.000 de pacienți

  • 05 Iulie 20:49
STUDIU: Ozempic și Wegovy ar avea legătură cu o afecțiune rară care cauzează orbirea la un ochi. Cercetătorii au analizat dosarele medicale a 17.000 de pacienți

Cercetătorii au identificat o posibilă legătură între semaglutidă și o afecțiune oculară rară, dar au declarat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a ști dacă medicamentul a cauzat de fapt problema. Persoanele care iau medicamentele de succes pentru pierderea în greutate și diabet Wegovy și Ozempic ar putea fi expuse unui risc mai mare de orbire la un ochi, din cauza unei afecțiuni oculare rare, relevă o nouă cercetare. Studiul, publicat în revista JAMA Ophthalmology, a inclus dosarele medicale ale aproximativ 17.000 de persoane pe parcursul a șase ani, transmite Euronews, scrie G4Media.

Studiul, la care face referire sursa, a constatat că pacienții cu diabet cărora li s-a prescris semaglutidă, care este comercializată sub denumirile Wegovy și Ozempic, au fost de aproximativ patru ori mai susceptibili de a fi diagnosticați cu neuropatie optică ischemică anterioară non-arteritică (NOIA), o afecțiune oculară care nu este dureroasă, dar nu poate fi tratată sau vindecată.

Pacienții supraponderali sau obezi cărora li s-a prescris medicamentul au fost de peste șapte ori mai predispuși la neuropatie optică ischemică anterioară non-arteritică decât pacienții care nu au luat medicamentul.

NOIA apare ca urmare a reducerii fluxului sangvin către nervul optic, care leagă ochiul de creier, cauzând orbire bruscă și permanentă la un ochi. Este foarte puțin frecventă, afectând două până la zece din 100.000 de persoane.

Chiar și așa, cercetătorii au spus că descoperirile ar trebui să dea de gândit medicilor și pacienților.

„Utilizarea acestor medicamente a explodat în toate țările industrializate și a oferit beneficii foarte semnificative în multe feluri, dar discuțiile viitoare dintre pacient și medicul său ar trebui să includă NOIA ca risc potențial”, a declarat într-un comunicat Dr. Joseph Rizzo, unul dintre autorii studiului și director al serviciului de neuro-oftalmologie de la Massachusetts Eye and Ear, unde a avut loc cercetarea.

Autorii studiului și-au lansat investigația în vara anului 2023, după ce Rizzo și colegii săi au diagnosticat cu NOIA, într-o săptămână, trei pacienți care luau medicamente pentru pierderea în greutate.

Considerând acest lucru suspect, având în vedere cât de rară este această afecțiune, ei au decis să analizeze retroactiv datele pacienților, ceea ce le-a permis să identifice legătura.

Cercetări suplimentare sunt necesare

Studiul are câteva limitări importante. Acesta a analizat corelația, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu știu dacă medicamentul a cauzat orbirea și a inclus un eșantion neobișnuit de mare de pacienți cu boli oculare rare, ceea ce ar putea distorsiona rezultatele.

Cu toate acestea, analiza lor arată că pacienții au avut cel mai mare risc de NOIA în primul an după ce li s-a prescris semaglutida, ceea ce sugerează că afecțiunea ar putea fi indusă de medicament.

Cercetătorii au declarat că rezultatele lor sunt „semnificative, dar provizorii” și că acestea pledează pentru o examinare mai atentă a legăturii dintre semaglutidă și pierderea vederii.

„Deoarece diabetul este un factor de risc cunoscut pentru NOIA, pacienții cu diabet zaharat care se califică pentru tratamentul cu semaglutidă ar putea fi la un risc mai mare pentru (afecțiune) pentru început”, potrivit Dr. Andrew Lee, purtător de cuvânt clinic al Academiei Americane de Oftalmologie și neuro-oftalmolog la Houston Methodist Hospital din SUA.

„Tipul de studiu efectuat aici este util în identificarea potențialelor legături dintre tratamentul cu semaglutidă și NOIA, dar nu este tipul de studiu care poate demonstra că tratamentul a cauzat afecțiunea”, a declarat Lee.

Deși studiul este interesant, „sunt necesare mai multe cercetări pentru a testa ipoteza”, a adăugat el.

Alte cercetări arată că medicamentele împotriva obezității pot reduce riscul de cancer, atac de cord și accident vascular cerebral, dar au fost, de asemenea, legate de probleme stomacale rare, dar severe.

Noile constatări sunt deosebit de relevante pentru persoanele care iau în considerare medicamentele și care au „alte probleme cunoscute ale nervului optic, cum ar fi glaucomul sau dacă există o pierdere vizuală semnificativă preexistentă din alte cauze”, a spus Rizzo.

Semaglutida a crescut în popularitate de când producătorul danez de medicamente Novo Nordisk a lansat Ozempic pentru a trata diabetul în 2017 și a scos Wegovy ca medicament pentru managementul greutății în 2021.

Cererea a crescut atât de mult încât Uniunea Europeană se confruntă acum cu o penurie de Ozempic, determinând Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) să îndemne medicii să nu îl prescrie doar în „scopuri cosmetice” și să avertizeze împotriva medicamentelor contrafăcute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Tue
27
Wed
30
Thu
30
Fri
32
Sat
32
Arhivă Radio Chișinău