Studiu ONU: Transmiterea coronavirusului ar putea deveni sezonieră

  • 18 Martie 2021 15:34
Studiu ONU: Transmiterea coronavirusului ar putea deveni sezonieră

Transmiterea COVID-19 ar putea deveni sezonieră, însă datele sunt deocamdată insuficiente pentru a sugera vremea și calitatea aerului drept factori pentru a adapta măsurile de combatere a pandemiei, a declarat joi ONU, relatează AFP, potrivit Agerpres.

La mai bine de un an de la apariția bolii în China, rămân încă multe elemente necunoscute cu privire la transmiterea acesteia.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM), o agenție specializată a ONU, a înființat o echipă specială, care reunește 16 specialiști, însărcinată cu studierea influenței factorilor meteorologici și a calității aerului asupra pandemiei.

Primul raport emis estimează că, potrivit caracterului sezonier al bolilor virale respiratorii – în special vârful sezonului rece pentru gripă și coronavirusurile care provoacă răceli în climatele temperate – COVID-19 „ar fi o boală sezonieră dacă va persista câțiva ani”.

Specialiștii ONU au afirmat de asemenea că studiile de modelare a proceselor au arătat că transmiterea COVID-19 „ar putea deveni sezonieră în timp, ceea ce sugerează că este posibil să se ia în calcul factori meteorologici și de calitate a aerului pentru a monitoriza și prevedea” boala în viitor.

Cu toate acestea ei afirmă că este încă prea devreme pentru a lua în considerare acești factori, iar OMM constată că dinamica transmiterii COVID-19 anul trecut „pare să fi fost influențată în principal de intervențiile guvernamentale, mai degrabă decât de factorii meteorologici”.

„În acest moment, datele disponibile nu susțin utilizarea factorilor meteorologici și a calității aerului pentru a permite guvernelor să relaxeze măsurile pe care le iau pentru a reduce transmisiile”, a declarat Ben Zaitchik, copreședinte al echipei speciale și membru al Departamentului pentru științele Pământului și Planetelor de la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore.

„În primul an al pandemiei, am observat valuri de contaminare în anotimpurile calde și în regiunile calde. Nu există dovezi că acest lucru nu s-ar putea întâmpla din nou”, a adăugat Zaitchik, citat într-un comunicat.

OMM arată de asemenea că, în timp ce studiile de laborator au găsit unele dovezi conform cărora virusul supraviețuiește mai mult în mediu rece, cu umiditate redusă și unde există radiații ultraviolete slabe, acestea nu au indicat dacă factorii meteorologici au o influență semnificativă asupra ratelor de transmisie în condiții reale.

Potrivit echipei speciale a ONU, nu există încă nicio dovadă concludentă a influenței factorilor legați de calitatea aerului. Chiar dacă datele preliminare arată că o calitate slabă a aerului crește rata de deces, nu s-a dovedit, spun specialiștii, că poluarea are un impact direct asupra transmiterii pe calea aerului a SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău