Studiu | Oboseala post-COVID ar putea fi resimțită timp de 10 săptămâni după vindecare, inclusiv la formele ușoare

  • 12 Noiembrie 2020 11:29
Studiu | Oboseala post-COVID ar putea fi resimțită timp de 10 săptămâni după vindecare, inclusiv la formele ușoare

Mai mult de jumătate dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt afectate de o oboseală persistentă timp de zece săptămâni după trecerea bolii COVID-19, arată un studiu realizat de Trinity College din Dublin, Irlanda.

Pentru a descoperi acest lucru, cercetătorii au lansat un studiu asupra oboselii, a nivelului de gravitate al bolii COVID-19 și a marcatorilor inflamatorii și altor condiții ale bolii asupra a 128 de voluntari infectați cu SARS-CoV-2.

Participanții au fost 54% femei și 46% bărbați având toți o medie de vârstă de 49,5 ani: 55,5% dintre ei au fost internați la Hospital St. James din Dublin, în timp ce restul au fost tratați ambulator.

Pacienții la acest studiu au fost evaluați 72 de zile după externare sau 14 zile după diagnostic în cazul pacienților tratați ambulator.

Severitatea oboselii a fost măsurată utilizând Chalder Fatigue Scale (CFS) și s-a observat că 52,3% dintre participanții la studiu au resimțit o stare de oboseală cel puțin 6 săptămâni după contractarea bolii COVID-19 și doar 42,2% dintre pacienți au declarat că se simt perfect sănătoși.

Studiul relevă, de asemenea, că nu există vreo legătură între gravitatea bolii COVID-19, necesitatea spitalizării sau markerii inflamației și probabilitatea de a resimți o stare de oboseală după infectare. Prin urmare, oboseala post-COVID este resimțită indiferent de gravitatea bolii.

Potrivit autorilor, starea de oboseală poate fi agravată de antecedentele de anxietate sau depresie prezente în rândul subiecților feminini.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău