STUDIU | O treime dintre zonele protejate ale lumii sunt amenințate de activitățile umane

  • 18 Mai 2018 14:40
STUDIU | O treime dintre zonele protejate ale lumii sunt amenințate de activitățile umane

Autostrăzile, exploatările industriale sau așezările umane care apar în mijlocul zonelor ocrotite doar pe hârtie amenință o treime dintre zonele lumii cu importanță din punctul de vedere al biodiversității, a avertizat o echipă internațională de cercetători în urma analizei a milioane de kilometri pătrați de arii protejate de pe planetă, informează AFP și Xinhua citând un raport publicat joi în revista Science.

O treime dintre zonele desemnate oficial ca fiind "protejate" se confruntă cu o "presiune umană semnificativă", se arată în raport.

În aceste condiții, pe 5,96 milioane de kilometri pătrați de teren protejat - echivalentul a două treimi din suprafața Chinei - protecția speciilor amenințate cu dispariția scade cu viteză considerabilă.

"Doar pe 10% dintre terenuri activitatea umană este total absentă, însă majoritatea acestor zone se află în regiuni izolate, în țări de latitudine înaltă precum Rusia și Canada", se adaugă în raport.

Problema este urgentă în Asia, Europa și Africa, a explicat James Watson, coautor al studiului și director de cercetare în cadrul Wildlife Conservation Society, o organizație pentru protecția naturii.

"Majoritatea statelor fac primul pas și creează arii protejate, însă se opresc aici și uită munca mai dificilă și mai importantă care constă în finanțarea gestionării acestor zone ocrotite pentru a preveni orice ingerință umană semnificativă", a explică el pentru AFP.

Parcurile, pădurile, zonele muntoase cele maritime ocrotite oferă un refugiu păsărilor, mamiferelor și viețuitoarelor marine în scopul conservării biodiversității.

Comunitatea internațională a devenit conștientă de acest lucru. Din 1992 suprafața de teren declarată protejată s-a dublat.

Însă, de la un capăt la altul al Pământului, exemplele de infrastructură construită în interiorul rezervațiilor naturale abundă. În Kenya, o linie feroviară trece prin Parcul Național Tsavo unde trăiește rinocerul negru, o specie amenințată cu dispariția. În aceeași regiune "există un proiect în stadiu avansat pentru construirea unei autostrăzi cu șase benzi", după cum a adăugat James Watson.

În Australia, activități petroliere au loc în Parcul Național Barrow Island, habitatul natural al wallaby - un animal similar cangurului dar mai mic - dar și al șobolanului cangur și al altor speciii de marsupiale aflate în pericol de extincție.

Pe insula indoneziană Sumatra, peste 100.000 de persoane s-au stabilit în mod ilegal în interiorul Parcului Național Bukit Barisan Selatan ocupând terenurile tigrului de Sumatra, al urangutanilor și rinocerilor. Aproximativ 15% din suprafața parcului a fost acoperit cu plantații de cafea.

În Statele Unite, marile parcuri Yosemite și Yellowstone s-au confruntat cu apariția ''infrastructurii turistice din ce în ce mai sofisticate în interiorul frontierelor lor''.

''Am descoperit infrastructuri rutiere importante, cum ar fi autostrăzile, (suprafețe exploatate pentru) agricultura industrială și chiar și orașe întregi în interiorul zonelor care trebuiau să fie dedicate protecției naturii'', a declarat Kendall Jones, coautoare a studiului și cercetătoare la Universitatea Queensland din Australia.

În total, peste 90% dintre zonele protejate ale lumii, precum rezervațiile și parcurile naturale, sunt afectate de "activitățile umane nefaste".

Pentru stoparea daunelor, cercetătorii fac apel la statele lumii să elibereze fondurile necesare pentru protejarea biodiversității în interiorul frontierelor lor.

În acest sens, există și povești de succes. Unele dintre ele, amintite de James Watson, sunt Rezervația Keo Seima din Cambodgia, Parcul Național Madidi în Bolivia dar și Rezervația Biosferei Yasuni din Ecuador.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău