STUDIU | O substanță care face sângele uman „letal” pentru țânțari poate reduce răspândirea malariei

  • 14 Martie 2019 15:50
STUDIU | O substanță care face sângele uman „letal” pentru țânțari poate reduce răspândirea malariei

O substanță medicamentoasă cu efect otrăvitor asupra țânțarilor care se hrănesc cu aceasta ar putea constitui o nouă metodă de luptă împotriva malariei, relatează joi The Independent.

Studiile clinice au demonstrat că această substanță a redus cu 20% cazurile de malarie în rândul copiilor din mediul rural din Burkina Faso.

Tratarea adulților și copiilor cu substanța ivermectină a ajutat la controlarea răspândirii malariei fără a provoca efecte secundare, potrivit studiului condus de o echipă de oameni de știință de la Universitatea de Stat din Colorado, Statele Unite.

Potrivit concluziilor cercetătorilor, noua abordare în combinație cu medicamentele antiinfecțioase ar putea încetini capacitatea insectelor de a rezista parazitului.

În prezent, în cadrul eforturilor de eradicare a bolii sunt utilizate insecticide și unele substanțe pentru prevenirea îmbolnăvirii.

''Ivermectina reduce noile cazuri de malarie prin faptul că sângele unei persoane devine letal pentru țânțarii care o înțeapă și care ulterior mor, reducându-se astfel posibilitatea transmiterii infecției'', a explicat doctor Brian Foy, autorul principal al studiului publicat în jurnalul științific The Lancet.

Durata de viață a parazitului care răspândește malaria se împarte între om și agentul patogen, țânțarul, fiind transmis pe cale sanguină prin înțepătură. Ulterior, el se maturizează, se multiplică și așteaptă să fie transmis mai departe la următorul țânțar pentru a se reproduce.

Ivermectina este deja utilizată pentru combaterea altor paraziți, care provoacă oncorcercoză sau scabie, însă efectele sale asupra transmiterii malariei nu au fost studiate în cadrul unui studiu clinic de amploare.

Pe durata studiului, de optsprezece săptămâni, cercetătorii au recrutat 2.700 de persoane, printre care s-au numărat 590 de copii, din opt sate. Jumătate dintre acestea au primit o doză de ivermectină la fiecare trei săptămâni.

Asistenții medicali au efectuat vizite regulate pentru a evalua simptomele malariei, confirmate prin analize de sânge, și au constatat că de două ori mai mulți copii din grupul care a beneficiat de tratament nu au prezentat atacuri de malarie.

În total, au fost înregistrate, în medie, două atacuri de malarie la fiecare copil în grupul de tratament comparativ cu 2,49 la populațiile incluse în grupuri de control, fără a fi observate alte efecte secundare nocive.

În cazul în care rezultatele vor fi replicate în cadrul unor studii de mai mare amploare, ivermectina ar putea ajuta la reducerea impactului malariei și la ținerea sub control a populațiilor de țânțari.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:6,2 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
15
Fri
17

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău