Studiu | O bacterie ce produce alcool în intestine, răspunzătoare de boala ficatului gras la persoane care nu consumă alcool

  • 25 Septembrie 2019 16:38
Studiu | O bacterie ce produce alcool în intestine, răspunzătoare de boala ficatului gras la persoane care nu consumă alcool

O echipă de oameni de știință din China a descoperit că o anumită bacterie poate produce cantități importante de alcool în intestine, suficient de mari pentru a provoca o afecțiune hepatică la persoane care nu consumă alcool, relatează miercuri Xinhua.

Boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA), care constă în acumularea grăsimii în ficat din cauza altor factori decât consumul de alcool, afectează circa un sfert din populația adultă la nivel mondial. Cauzele sale sunt necunoscute.

Specialiști din cadrul Institutului de Virusologie din Wuhan și de la alte instituții de cercetare din China au descoperit un anumit tip de bacterie în timp ce tratau un pacient cu BFGNA, al cărui ficat era grav afectat și care prezenta sindrom de auto-fermentație - o problemă rară din cauza căreia unele persoane se îmbată după ce consumă alimente ce conțin zahăr sau amidon.

Studii anterioare au concluzionat că acest sindrom poate fi asociat cu o infecție provocată de anumite ciuperci, numită candidoză. Drojdiile pot fermenta și produce alcool în intestine, la fel ca în cazul berii produse într-un butoi.

În cadrul noului studiu, oamenii de știință au descoperit că acest caz al pacientului cu sindrom de auto-fermentație era provocat de o bacterie. În fecalele sale au fost descoperite mai multe tulpini de Klebsiella pneumonia (K. pneumonia) - un tip comun de bacterie comensală - care produceau cantități de alcool de patru până la șase ori mai mari decât tulpinile prezente la persoane sănătoase.

Cercetătorii au analizat ulterior mostre de bacterii intestinale de la 43 de pacienți cu BFGNA și de la 48 de persoane sănătoase. Rezultatele au relevat că circa 60% dintre pacienții cu BFGNA prezentau niveluri medii sau mari de K. pneumonia în intestine.

Într-o etapă ulterioară a studiului, șoareci de laborator au fost hrăniți cu K. pneumonia izolată de la pacientul cu sindrom de auto-fermentație timp de trei luni. După prima lună grăsimea a început să se acumuleze în ficat. După două luni, șoarecii au prezentat semne de fibroză, cicatrici care indică leziuni hepatice pe termen lung.

Oamenii de știință au descoperit că progresia bolii ficatului gras la șoareci a fost comparabilă cu cea de la șoareci cărora li s-a administrat alcool.

După ce șoarecilor care au primit bacteria li s-au administrat antibiotice care distrug K. pneumonia starea de sănătate a ficatului lor s-a îmbunătățit.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău