Studiu | NATO a fost unul dintre prfincipalii partenerii ai Republicii Moldova în ce privește sporirea capacităților de apărare și securitate

  • 03 Februarie 12:05
Studiu | NATO a fost unul dintre prfincipalii partenerii ai Republicii Moldova în ce privește sporirea capacităților de apărare și securitate

NATO și-a extins sprijinul pentru consolidarea capacităților în sectorul de securitate mai larg și colaborează atât cu personalul civil, cât și cu cel militar la diferite niveluri, în sectorul apărării și securității, inclusivcu Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Securitate și Informații, Cancelaria de Stat și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Aceste date se conțin în studiul „Cartografierea asistenței externe în sectorul de securitate și apărare al Republicii Moldova” elaborat de PISA.

„NATO acordă sprijin procesului de reformă condus de guvern, bazându-se pe o abordare tridimensionala prin: 1. Activități de mentorat, asistența și consiliere; 2. Educație militarăși o serie de activități de instruire; 3. Proiecte de achiziție: echipamente IT si militare non-letale. La Summitul NATO din 2022 de la Madrid, Aliații au convenit asupra unui pachet de măsuri de sprijin adaptate pentru a ajuta Republică Moldova să-și consolideze reziliența națională și pregătirea civilă. Ca parte a acestor măsuri convenite, în februarie 2023, în cadrul reuniunii ministeriale de la Bruxelles, Miniștrii Aliați ai Apărării au aprobat un pachet de consolidare a capacităților de apărare (pachetul DCBI îmbunătățit). Acesta va sprijini Republica Moldova în implementarea propriilor planuri de dezvoltare și modernizare a capacităților militare pe termen lung în domeniul securității și apărării. În acest context, NATO va sprijini în continuare Republica Moldova în consolidarea rezilienței sale generale și va răspunde mai bine presiunilor hibride și interferențelor străine. Pachetul DCB consolidat abordează cerințele suplimentare identificate de Republica Moldova, adăugând noi domenii de activitate ca parte a unei abordări la nivelul întregii administrații”, susțin autorii studiului.

Potrivit PISA, acest nou pachet răspunde deteriorării mediului de securitate regionalîn lumina invaziei neprovocate și pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

NATO va sprijini Moldova în diverse domenii, inclusiv planificarea strategică; managementul resurselor umane; dezvoltarea profesională a personalului civil; dezvoltarea corpului de subofițeri; standardizarea instruirii și logisticii; gestionarea resurselor de apărare; securitatea fizică a depozitelor și gestionarea munițiilor; planificarea și pregătirea pentru urgențe civile; apărarea împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN); combaterea dispozitivelor explozive improvizate; securitatea cibernetică; comunicarea strategică și dezvoltarea instituției Carabinierilor.

Proiecte în cadrul DCBI 

1.Proiectul NATO DCBI privind planificarea strategică care are scopul elaborării și revizuirii documentelor de politici și planificare (Strategia Națională de Apărare, Strategia Militară și Planurile pe termen lung și mediu.

 

2.Proiectul NATO DCBI privind Dezvoltarea capabilităților medicinii militare

3.Proiectul NATO DCBI privind managementul resurselor umane destinat dezvoltării sistemului de management a resurselor umane.

4.Proiectul NATO DCBI privind dezvoltarea profesională în domeniul apărării personalului civil (PDP)

5.Proiectul NATO DCBI privind standardizarea logisticii pentru toate țările aliate sau partenere.

6.Proiectul NATO DCBI destinat pentru dezvoltarea corpului de sergenti, trecerea la standarde occidentale. Transformarea sistemului de leadership a Corpului de subofițeri NCO.

7.Proiectul  NATO DCBI privind managementul resurselor de apărare pentru dezvoltarea sistemului de management a resurselor la nivel național. Actualmente suntem în proces de promovare a unei inițiative pentru dezvoltarea unui registru electronic de evidență a resurselor la nivel național.

8.Proiectul NATO DCBI privind dezvoltarea forțelor pentru operații speciale

9.Proiectul NATO DCBI privind dezvoltareacapabilităților de apărare cibernetică-  proiectul se refera doar la echipamente neletale, instruiri medicale, comunicații

10.Programul NATO DCBI de consolidare a integrității în sectorul de apărare și securitate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău