Studiu NASA: Pământul „se clatină”

  • 26 Septembrie 2018 15:17
Studiu NASA: Pământul „se clatină”

Rotația Terrei în jurul propriei axe este în prezent mai puțin stabilă din cauza unei „suprasarcini laterale” ca urmare a dezghețului survenit la poli, potrivit unui studiu realizat de NASA, scrie Digi24.ro.

Ca urmare a încălzirii globale, provocată în parte de acțiunea umană, stratul de gheață din Groenlanda s-a subțiat, iar o masă echivalentă cu 7.500 de gigatone s-a desprins, afectând stabilitatea rotației Terrei, care acum „se clatină”.

Potrivit unui studiu realizat de Jet Propulsion Laboratory al NASA, deplasarea acestei mase este unul dintre factorii importanți care afectează stabilitatea rotației Terrei.

„O masă aflată la 45° față de Polul Nord - cum este Groenlanda - sau față de Polul Sud - cum sunt ghețarii din Patagonia - prin deplasarea sa ar avea un impact mai mare de modificare a axei în jurul căreia se învârte Terra, decât o masă care se află chiar în vecinătatea polilor”, notează într-un comunicat Eric Ivins, cercetător la JPL și coautor al studiului.

Deplasarea maselor de gheață este unul dintre cei trei factori pe care cercetătorii îi semnalează ca responsabili ai acestei rotații mai instabile și al deplasării axei de rotație terestre.

Un alt factor este legat de „dezvelirea” rocilor în zonele unde anterior exista un strat gros de gheață și care acum nu se mai află sub presiunea acestei greutăți.

Cea de-a treia cauză prezentată de experți este așa numita „convecție a mantalei”, provocată de mișcarea rocilor topite la temperaturi foarte înalte din adâncurile Pământului.

Potrivit studiului, stratul care se află între nucleu și suprafață (manta) poate suferi variații cauzate de mișcările de ridicare și coborâre a rocilor incandescente, fapt ce generează, de asemenea, instabilitatea rotației, modificând axa.

Analizând măsurătorile realizate în secolul al XX-lea, JPL a calculat că axa de rotație a Terrei s-a deplasat cu aproximativ 10 centimetri pe an, ceea ce la nivelul unui secol reprezintă aproape 10 metri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
3,29
Cer fragmentat
Umiditate:82 %
Vint:9,26 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău