STUDIU | Medicamentele anticolinergice, utilizate pentru tratarea depresiei, asociate cu un risc crescut de demență

  • 26 Aprilie 2018 18:16
STUDIU | Medicamentele anticolinergice, utilizate pentru tratarea depresiei, asociate cu un risc crescut de demență

Medicamentele anticolinergice, utilizate pentru tratarea depresiei și incontinenței, sunt asociate cu un risc crescut de demență, potrivit cercetătorilor, care insistă însă asupra imposibilității de a conchide dacă este vorba de o legătură cauză-efect, notează AFP.

La acest studiu, publicat miercuri în revista medicală BMJ (British Medical Journal), au participat circa 350.000 de persoane vârstnice din Marea Britanie. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au folosit un anumit tip de medicamente anticolinergice, cum ar fi cele folosite pentru tratarea depresiei, bolii Parkinson sau incontinenței urinare, pentru un an sau mai mult, aveau un risc cu 30% mai mare de a dezvolta demență ulterior.

Și chiar dacă studiul indică o legătură între cele două, "ceea ce nu știm cu certitudine este dacă tratamentul este cauza", a explicat George Savva, unul dintre autorii studiului, cercetător la East Anglia University.

Legătura "ar putea fi explicată și prin faptul că aceste tratamente sunt prescrise pentru simptome foarte timpurii care indică apariția demenței", a continuat el.

Autorii studiului sunt de părere că medicii ar trebui sa evite prescrierea pe termen lung a medicamentelor anticholinergice la pacienții cei mai în vârstă. Cu toate acestea, ei fac apel la pacienții care iau aceste tratamente să nu le întrerupă singuri fără a discuta cu medicul lor.

Medicamente anticolinergice acționează prin blocarea mecanismelor necesare impulsurilor nervoase și sunt folosite pentru a controla anumite mișcări musculare involuntare - în cazul incontinenței sau al bolii Parkinson, spre exemplu.

Unele dintre ele pot fi, de asemenea, indicate în cazurile de depresie,de boli pulmonare cronice sau de astm.

"Peste 50 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demență și se estimează că acest număr ar putea crește la 132 de milioane până în 2050. Acesta este motivul pentru care dezvoltarea unei strategii de prevenire a acestui fenomen este o prioritate la nivel global", a subliniat George Savva.

În 2015, un studiu american stabilise o legătură între administrarea de medicamente anticolinergice în doze mari sau pentru perioade lungi de timp și forme de demență (fiind vorba în special de Alzheimer).

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău