Studiu: Majoritatea ambulanțelor sunt cu grad avansat de uzură și necesită schimbate

  • 13 Decembrie 2016 12:38
Studiu: Majoritatea ambulanțelor sunt cu grad avansat de uzură și necesită schimbate

Serviciul de asistență medicală urgentă pre-spitalicească (AMUP) are nevoie de încă cel puțin 100 de ambulanțe. Din cele 355 de ambulanțe folosite în prezent 305 au gradul de uzură de 80%.

Potrivit unui studiu realizat de Oficiul Avocatului Poporului, din perspectiva respectării drepturilor omului în prestarea serviciilor de asistență medicală urgentă pre-spitalicească, situația este mai gravă în sectorul Buiucani, unde zece autosanitare au un grad de uzură de aproape 100%, transmite IPN.

Șefa Direcției investigație și monitorizare din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, Svetlana Rusu, a declarat, la un club de presă, că ambulanțele cu grad avansat de uzură prezintă pericol. Studiul a mai arătat că 45% din persoanele chestionate nu cunosc care sunt serviciile medicale acoperite de asigurarea medicală obligatorie, iar o parte din ei nu se adresează la medic în cazuri de urgență pentru că nu au bani. Problemele sesizate în discuțiile directe cu respondenții se referă la insuficiența acută de medici, în special în mediul rural. Medicul nu este prezent în toate echipele de urgență. La pacienți de multe ori ajung doar felceri.

Motivele pentru care tinerii specialiști nu se integrează în sistemul de asistență medicală urgentă pre-spitalicească este salariul mic, dar și condițiile grele de muncă. Din cauza infrastructurii proaste la sate, echipelor de asistență medicală urgentă le ia și până la o oră și patruzeci de minute ca să ajungă la pacient. Lipsa iluminatului stradal sau a indicatoarelor cu denumirea străzilor reprezintă la fel o problemă.

Pe parcursul ultimilor ani se urmărește tendința de reducere a finanțării Serviciului   de asistență medicală urgentă pre-spitalicească, în pofida faptului că necesitățile sunt în creștere din cauza uzurii echipamentelor și a ambulanțelor procurate de mult timp și necesității de reparație a clădirilor vechi. O parte din aceste clădiri nu sunt conectare la apeduct și canalizare, iar în patru localități din sudul țării nu au nici sistem de încălzire pentru perioada rece a anului.

În acest context, experții vin cu recomandări către Guvern să revizuiască mecanismul de atribuire a fondurilor pentru Serviciul de asistență medicală urgentă pre-spitalicească. Ministerului Sănătății i se recomandă să identifice politici concrete de asigurare a securității personalului, să informeze cetățenii despre posibilitatea de depunere a plângerilor în cazul nemulțumirilor de serviciile medicale acordate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Fri
14
Sat
11
Sun
5
Mon
6
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău