Studiu | Lumina solară ar putea explica diferențele majore dintre bilanțurile deceselor cauzate de COVID-19

  • 09 Aprilie 2021 11:12
Studiu | Lumina solară ar putea explica diferențele majore dintre bilanțurile deceselor cauzate de COVID-19

Datele statistice furnizate de țări grav afectate de pandemia de COVID-19, precum Marea Britanie, Italia și Statele Unite, sugerează că zonele însorite "sunt asociate cu mai puține decese provocate de COVID-19", potrivit cercetătorilor de la Universitatea Edinburgh, relatează DPA și Agerpres.

Autorii noului studiu, publicat în British Journal of Dermatology, afirmă că "o expunere ambientală mai mare la UVA (radiația ultravioletă A)" este "asociată cu o mortalitate mai mică asociată COVID-19".

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh au comparat numărul de decese asociate maladiei COVID-19 în Statele Unite din ianuarie 2020 până în aprilie 2020 cu nivelurile UV (raze ultraviolete) din aproape 2.500 de districte americane, înainte de a aplica aceeași metodologie pentru alte două țări, Marea Britanie și Italia.

Statele Unite, Marea Britanie și Italia au raportat unele dintre cele mai mari bilanțuri de decese asociate pandemiei de COVID-19 din lume, atât pe cap de locuitor, cât și în cifre absolute, însă numărul de decese a scăzut semnificativ în aceste țări în lunile de vară.

Cele mai multe țări din Asia și din Africa au raportat numere relativ mici de decese pe cap de locuitor pe întreaga durată a pandemiei de COVID-19.

"Relația dintre mortalitatea COVID-19, anotimp și latitudine a fost destul de izbitoare; prin acest studiu noi oferim o explicație alternativă pentru acest fenomen", a declarat Chris Dibben, coautor al cercetării.

Autorii studiului au spus că au încercat să măsoare un posibil impact al vitaminei D, citată pe scară largă drept un inhibitor pentru COVID-19 și denumită "vitamina soarelui", întrucât organismul uman o sintetizează în cantități mai mari atunci când pielea este expusă la lumina solară.

"Expunerea la soare ar putea să reducă decesele de COVID-19 într-o manieră independentă față de vitamina D", au adăugat cercetătorii scoțieni.

Alte studii recente au consolidat teoria potrivit căreia petrecerea timpului în aer liber scade probabilitatea de dezvoltare a maladiei COVID-19.

Luni, oficialii irlandezi din domeniul sănătății au anunțat că doar 0,1% din totalul cazurilor de coronavirus din Irlanda ar putea fi asociate cu activități desfășurate în aer liber, însă multe dintre aceste activități sunt interzise în prezent din cauza celui de-al treilea lockdown decretat în această țară din cauza pandemiei de COVID-19. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:5,14 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău