STUDIU | Legislația națională nu oferă garanții străinilor solicitanți de azil

  • 17 Decembrie 2019 17:59
STUDIU | Legislația națională nu oferă garanții străinilor solicitanți de azil

Mecanismele naționale care reglementează statutul străinilor sunt axate pe identificarea motivelor de a îndepărta străinii din Republica Moldova și nu pe asigurarea protecției acestora. Legislația națională nu oferă garanții solicitanților de protecție, iar organele administrative deseori abuzează de prerogativele atribuite. Sunt concluziile unui studiu realizat de către Oficiul Avocatul Poporului, în conlucrare cu Centrul de Drept al Avocaților, transmite IPN.

Potrivit studiului, lacunele din legislația națională permit returnarea străinilor în teritorii unde aceștia riscă să fie suspuși torturii, tratamentelor inumane sau degradante. Nu sunt respectate prevederile legale privind statutul și regimul străinilor, nici angajamentele asumate prin ratificarea tratatelor internaționale în acest sens. Poliția de Frontieră aplică diferit măsurile de reținere a străinilor la frontieră. Nu întotdeauna este respectat principiul nereturnării conform Convecției de la Geneva, iar din această cauză Moldova poate fi acuzată de încălcarea acordului.

Studiul mai arată că cele mai multe încălcări sunt la punctul de trecere a frontierei „Aeroportul Internațional Chișinău”. De cele mai dese ori sunt ignorate cererile de azil, nu est oferit acces la procedura de azil, persoanele sunt returnate imediat, ori sunt deținute pe teritoriul aeroportului pentru o perioadă mai lungă. Biroul Migrație și Azil nu este informat despre solicitanții de protecție sau se face cu întârziere. Au fost atestate cazuri când, la solicitarea SIS, au fost declarați indezirabili solicitanții de azil care se aflau în procedura administrativă de examinare a cererilor de azil.

Oleg Palii, director executiv al Centrului de Drept al Avocaților, coautor al studiului, menționează că la, 1 aprilie anul curent a intrat în vigoare Codul Administrativ, iar la aproape cinci luni de atunci legislația de frontieră și cea privind străinii nu este încă ajustată la rigorile Codului. Ajustarea cadrului legislativ și normativ ar elimina unele dintre lacunele constatate, menționează avocatul.

Tatiana Chebac, avocat în cadrul Centrului de Drept al Avocaților, s-a referit la atitudinea xenofobă față de străini. Cu regret, și atitudinea angajaților din acest sistem lasă de dorit, aceștia nefiind pregătiți să lucreze cu persoanele de culoare, de altă religie, altă orientare sexuală sau victime ale traficului. Autoritățile absolut deloc nu știu cum se evalueze riscul returnării străinilor, nu se întreabă de ce aceștia nu vor să fie returnați în țara lor și solicită azil, a mai spus Tatiana Chebac.

Avocatul poporului, Mihai Cotorobai, spune că expulzarea profesorilor turci, în septembrie 2018, a fost apogeul încălcării grave a legislației naționale și internaționale privind statutul și regimul străinilor pe teritoriul unui stat. Potrivit ombudsmanului, la capitolul protecția cetățenilor străini autoritățile moldovenești se străduie să scape cât mai repede de aceștia prin diferite metode, numai să nu le acorde ajutor.

Studiul despre respectarea drepturilor cetățenilor străini aflați în custodia statului a fost lansat în ajunul Zilei internaționale a migraților, marcată anual pe 18 decembrie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău