Studiu Kaspersky: 70% dintre oameni susțin că rețelele de socializare au un impact negativ asupra sănătății mintale

  • 24 Septembrie 2021 13:33
Studiu Kaspersky: 70% dintre oameni susțin că rețelele de socializare au un impact negativ asupra sănătății mintale

Șapte din zece oameni (70%) își schimbă atitudinea față de rețelele de socializare, dat fiind potențialul lor impact negativ asupra sănătății mintale, arată rezultatele unui studiu întocmit de Kaspersky, scrie AGERPRES.

În acest context, Kaspersky a colaborat cu Neil Tranter, un profesor de mindfulness, pentru a dezvolta un curs dedicat meditației, intitulat "Overcoming digital stress and smartphone addiction", care oferă utilizatorilor cunoștințele și instrumentele potrivite pentru a-și desfășura activitatea digitală mai atent.

Datele studiului de specialitate relevă faptul că 39% dintre respondenți nu se simt în control și nu sunt conștienți de limitele lor de pe rețelele sociale, iar 23% trăiesc emoții negative, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de stres și anxietate.

În plus, patru din zece persoane (38%) spun că își limitează sau reduc timpul petrecut pe social media. O altă tendință importantă în creștere este utilizarea aplicațiilor de meditație.

Potrivit Insight Timer, aplicația gratuită de meditație pentru o comunitate de 19 milioane, în martie 2020, descărcările de aplicații au crescut cu 100% în întreaga lume, iar până la sfârșitul anului, minutele de meditație s-au majorat cu peste 30% față de anul anterior, până la totalul de 6 miliarde.

"Cursul de meditație "Overcoming digital stress and smartphone addiction" are drept scop să ajute oamenii să dezvolte o relație mai sănătoasă cu tehnologia, să învețe abordări practice pentru a-și înfrâna dorința de interacțiune cu tehnologia și anxietatea de separare atunci când vine vorba de smartphone-uri și oferă sfaturi despre cum să umpleți pauzele din fiecare zi mai degrabă cu activități mindfulness, decât cu verificarea permanentă a dispozitivelor inteligente. Cursul explică modul în care utilizarea rețelelor sociale formează obișnuințe, explorează neuroștiința FOMO (fear of missing out) și explică modul în care compararea cu alții pe social media poate declanșa "criticul interior"; în același timp, furnizează tehnici de auto-compasiune pentru a ajuta la rezolvarea unor astfel de conflicte interioare. Cursul include, de asemenea, o lecție bonus, special dedicată provocărilor generate de munca la distanță, menită să ajute oamenii să-și dezvolte obiceiuri sănătoase de lucru și să aibă un echilibru mai bun între viața profesională și viața personală", se precizează într-un comunicat de presă al Kaspersky.

La nivel general, un nou studiu realizat de Kaspersky evidențiază faptul că 70% dintre oameni își schimbă atitudinea față de social media, dat fiind impactul pe care îl are asupra propriei sănătăți mintale.

Sesiunea de meditație dedicată celor dependenți de digital a fost dezvoltată de către profesioniștii în resurse umane din cadrul Kaspersky, alături de Neil Tranter. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău