Studiu: Inteligența artificială generativă este utilizată, în prezent, de 22% dintre companiile globale

  • 10 Iulie 21:00
Studiu: Inteligența artificială generativă este utilizată, în prezent, de 22% dintre companiile globale

Aproape un sfert dintre companiile globale (22%) utilizează, în prezent, în mod eficient, Inteligența Artificială Generativă (Gen AI), arată un studiu publicat, marți, de unul dintre principalii furnizori de servicii digitale și de consultanță IT.

În același timp, cercetarea SoftServe relevă faptul că mai mult de jumătate dintre factorii de decizie afirmă că organizația lor a stabilit obiective de business pentru utilizarea Gen AI, însă peste 79% dintre aceștia sunt îngrijorați de capacitatea de a atinge aceste obiective cu nivelurile actuale de expertiză internă sau externă, transmite Agerpres, scrie G4Media.

De asemenea, majoritatea companiilor au implementat cel puțin trei tipuri de aplicații, cu intenția de a extinde utilizarea altor două tipuri și planuri de a pilota cel puțin o altă aplicație în următoarele 12-18 luni, deși 75% dintre respondenți susțin că se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește pregătirea pentru Gen AI.

Potrivit sursei citate, doar 51% dintre lideri sunt extrem de încrezători că strategia lor actuală le va permite să atingă valoarea maximă Gen AI din viitoarele cazuri de utilizare, dar 77% sunt îngrijorați de potențialul companiei lor de a capitaliza din punct de vedere business pe termen scurt sau lung.

În context, 89% din totalul organizațiilor chestionate au declarat că întâmpină dificultăți în pregătirea datelor de afaceri pentru utilizarea noii tehnologii de Inteligență Artificială.

La nivel general, 22% dintre companiile globale apelează, la ora actuală, la Gen AI, iar 90% sunt de acord că adoptarea unui plan de guvernanță este imperativă pentru a asigura utilizarea responsabilă și reducerea riscurilor generate de noua tehnologie.

„Deși respondenții sunt de acord că datele sunt esențiale pentru strategii Gen AI eficiente, doar 3% au afirmat că organizațiilor lor pot valorifica o gamă completă de șase sau mai multe tipuri de date de afaceri (date operaționale, ale clienților, ale angajaților, ale codului sursă, publice și ale partenerilor), ceea ce este dublu față de media respondenților care au indicat trei tipuri de date utilizate. În plus, persistă un decalaj în ceea ce privește competențele tehnice, 88% dintre respondenți afirmând că expertiza tehnică aprofundată devine din ce în ce mai importantă pentru integrarea datelor, optimizarea modelelor, dezvoltarea cazurilor de utilizare și dezvoltarea ulterioară a aplicațiilor”, se arată în concluziile studiului de specialitate.

În ciuda abundenței cazurilor de utilizare, 80% dintre factorii de decizie susțin că angajații lor se confruntă în prezent cu dificultăți în ceea ce privește conștientizarea tipurilor de utilizare și înțelegerea generală a complexității Gen AI, în timp ce 90% afirmă că organizațiile lor au nevoie de un partener cu capacități tehnice mai avansate pentru a vedea valoarea transformativă în cazurile de utilizare viitoare.

Conform studiului, companiile caută parteneri externi pentru suport în implementare accelerată (89%) și o mai bună înțelegere a industriei lor (88%) pentru a le ajuta cu execuția și implementarea.

Studiul a fost comandat firmei de cercetare și consultanță Forrester Consulting pentru a evalua utilizarea actuală a Inteligenței Artificiale Generative, pe un eșantion de 777 de factori de decizie din domeniul achizițiilor de tehnologie.

 SoftServe este o companie globală de IT, care oferă servicii de dezvoltare software și consultanță, prin intermediul a peste 60 de birouri aflate în întreaga lume. Printre clienții companiei se află: IBM, Cisco, Panasonic, Cloudera, Henry Schein, Spillman Technologies și alții.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
35,52
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:3,6 m/s
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
25
Fri
28
Arhivă Radio Chișinău