STUDIU | Informațiile false circulă mai rapid pe internet decât informațiile adevărate

  • 09 Martie 2018 15:30
STUDIU | Informațiile false circulă mai rapid pe internet decât informațiile adevărate

„Minciuna are picioare lungi", cel puțin pe internet, conform unui nou studiu care ajunge la concluzia că informațiile false („fake news") circulă mai rapid în mediul online decât informațiile adevărate, iar pentru aceasta sunt responsabili mai degrabă utilizatorii de internet decât programele bot.

Noul studiu a fost publicat joi de revista Science. Pentru a distinge în mod eficace între informațiile adevărate și false, echipa studiului s-a bazat pe munca a șase organizații independente de verificare a faptelor. Informațiile false sunt, în medie, răspândite mai rapid și mai mult decât cele adevărate, potrivit cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), realizatorii studiului.

În medie, informațiile adevărate au nevoie de șase ori mai mult timp decât informațiile false pentru a ajunge la 1.500 de persoane, potrivit analizei acestora. Decalajul este chiar mai mare pentru informațiile cu conținut politic decât pentru cele legate de terorism, dezastre naturale, știință, legende urbane sau știri financiare.

Cercetarea a acoperit perioada 2006-2017 și a analizat 126.000 de informații, false și adevărate, distribuite pe Twitter de 3 milioane de persoane de peste 4,5 milioane de ori.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău