STUDIU | Inegalitatea dintre femei și bărbați în R.Moldova s-a acutizat în ultimul an

  • 09 Martie 2021 08:20
STUDIU | Inegalitatea dintre femei și bărbați în R.Moldova s-a acutizat în ultimul an

Inegalitatea dintre femei și bărbați în Moldova s-a acutizat în ultimul an. Este concluzia Indexului Egalității de Gen 2021, un studiu anual care măsoară nivelul egalității de gen în domenii precum sănătate, piața muncii, politică, accesul la resurse, percepții și stereotipuri. Indexul Egalității de Gen este lansat tradițional, de 8 martie, de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), transmite IPN.

Potrivit CPD, în 2021, nivelul egalității de gen se echivalează cu 59 de puncte din maximum 100, ceea ce e cu un punct mai mic decât în anul precedent. „Dacă în anii precedenți se înregistrau progrese în ritm lent, anul ăsta putem afirma că regresăm. Scăderea unui punct semnifică nu altceva decât că politicile întreprinse au un impact redus”, afirmă specialiștii. Datele Indexului 2021 arată că jumătate dintre domeniile Indexului au înregistrat scăderi ale valorilor. Cea mai pronunțată diminuare se observă pentru domeniile Accesul la resurse, Educația și Piața muncii. Specificul acestor arii vin să evidențieze manifestarea inechităților, atât asupra femeilor, cât și a bărbaților.

Piața muncii din Moldova se caracterizează prin decalaje de gen pronunțate care se reflectă negativ asupra femeilor. În ultimii trei ani specialiștii observă o scădere scontată a valorilor indexului pentru piața muncii, femeile fiind cele mai afectate. Ultimele date ale Biroului Național de Statistică arată o retragere a femeilor din rândul persoanelor ocupate, ceea ce le face mai dependente de prestațiile sociale. „Măsurile orientate spre reconcilierea eficientă a vieții profesionale cu cea personală ar putea fi considerate motivele de bază ce alimentează respectivul regres în atingerea echilibrului de gen în materie de muncă”, afirmă specialiștii. Totodată, potrivit datelor BNS, în 2019, în medie, doar 22,5% din numărul total al copiilor de 1-2 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie. Decalajul între salariul mediu al femeilor și bărbaților crește constant, actualmente constituind 14,1%.

Criza cauzată de pandemia CODIV-19 scade și mai mult din șansele femeilor de a se bucura de oportunițăți egale cu bărbații. Recentele studii, elaborate de CPD cu privire la impactul pandemiei asupra egalității de gen, au evidențiat că măsurile instaurate pentru depășirea efectelor coronavirusului au accentuat inechitățile și așa semnificative în divizarea responsabilităților și a determinat o retragere și mai mare a femeilor de pe piața muncii.

Datele Indexului egalității de gen arăta că, de fapt, și bărbații sunt afectați direct de inegalitatea de gen, în special pe domeniile sănătății și educației. Studiile relevă că bărbații sunt mai reticenți să investească sau să participe la instruiri pentru sporirea calificării profesionale și sunt mai puțin predispuși să acceseze serviciile medicale pentru evaluarea consecventă și ordinară a stării de sănătate.

Estimările actualizate arată că Moldova va atinge un nivel perfect al egalității de gen peste 204 ani. „În loc să avansăm, din contra – stagnăm. Inegalitatea de gen împiedică Moldova să-și atingă întregul potențial. Autoritățile trebuie să întreprindă măsuri urgente ca să accelereze progresele în domeniul egalității de gen”, atenționează specialiștii. În acest context, CPD solicită Parlamentului, Președinției și Guvernului să sporească accesul la servicii de educație timpurie, să implementeze măsuri de încurajare a ambilor părinți să beneficieze de concediu de îngrijire a copilului și să diminueze diferența salarială. De asemenea, CPD solicită introducerea măsurilor de combatere a hărțuirii sexuale în câmpul muncii și ratificarea Convenției de la Istanbul.

Indexul Egalității de Gen 2021 este realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în cadrul proiectului „Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană în cooperare cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Suedia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
16
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău