Studiu | În localitățile din R. Moldova, în special în cele din nord și sud, calitatea apei este proastă

  • 13 August 2020 12:41
Studiu | În localitățile din R. Moldova, în special în cele din nord și sud, calitatea apei este proastă

În localitățile din Republica Moldova, în special în cele din nord și sud, calitatea apei este proastă, arată un studiu al asociației ADEPT, care a analizat cum au fost prestate serviciilor de gospodărie comunală, în perioada 2018-2019.

Astfel, experții au depistat probleme în privința sursei apei și că există cheltuieli mari pentru tratarea apei. În majoritatea probelor din apa subterană s-au depistat clor, brom, nitrați și nitriți. Stațiile de epurare sunt vechi, cele mai multe datând din anii 60-70 ai secolului trecut.

Totuși, în ultimii doi ani se atestă o ușoară îmbunătățire a accesului populației la serviciul de alimentare cu apă, în zonele în care populația trăiește în case pe pământ. Finanțarea în domeniul aprovizionări cu apă este selectivă și supusă influențelor politice, mai arată raportul.

Mai multe localități au început să colecteze deșeurile separat, fapt care se datorează investițiilor străine pe care le au sau proiectelor dezvoltate în aceste localități. Totuși, statisticile nu sunt îmbucurătoare. Deși R. Moldova a încercat să se ralieze la diverse practici internaționale, unele date arată că peste 90 % din locurile de depozitare a deșeurilor sunt ilegale.

Cercetarea mai constată că în ultima perioadă se investește mai mult în iluminatul public stradal, iar consumatorii reclamă mai des problemele legate de serviciile publice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău