Studiu în cadrul unui proiect transfrontalier de evaluare a riscurilor: Peste 600 de case din orașul Ungheni ar putea fi inundate în cazul unei calamități naturale

  • 18 Iulie 2022 13:57
Studiu în cadrul unui proiect transfrontalier de evaluare a riscurilor: Peste 600 de case din orașul Ungheni ar putea fi inundate în cazul unei calamități naturale

Peste 600 de case din orașul Ungheni ar putea fi inundate în cazul unei calamități naturale,  iar 17 clădiri de importanță socială riscă să fie afectate în cazul unui cutremur. Sunt datele unui studiu realizat de cercetători de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul unui proiect transfrontalier de evaluare a riscurilor. În acest context, experții atenționează autoritățile să țină cont de riscurile naturale la eliberarea autorizațiilor de construcție.

În cadrul proiectului transfrontalier la care au participat cercetători ai  Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Tehnică din Rep. Moldova și din cadrul Institutului de Geologie și Seismologie au fost efectuate mai multe hărți de risc și un ghid în care sunt incluse măsurile de prevenție și de comportament ale populației în caz de cutremur, inundații și alunecări de teren. Potrivit studiului, peste 600 de localități din Ungheni pot fi afectate de inundații. În aceste condiții, autoritățile locale și populația trebuie să știe cum să acționeze, spune decana Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru a Universității Tehnice,  Livia Nistor Lopatenco.

„De aceea autoritatea publică locală trebuie să ia măsurile necesare ca să prevină aceste inundații. Pot fi prevenite prin protejarea digurilor, consolidarea lor. Sunt multe măsuri de prevenire a riscurilor la inundații, cutremure și alunecări de teren. Acest ghid va fi transmis în variantă finală autorității publice locale și centrale iar o variantă mai simplă pentru grădinițe și școli, ca și copii să fie instruiți ce trebuie să facă în astfel de situații”, a spus Livia Nistor Lopatenco.

În cadrul proiectului au fost realizate cinci hărți de risc. Documentele sunt extrem de importante pentru autoritățile publice locale atunci când emit autorizații de construcție, a declarat pentru Radio Chișinău, Alina Mihaela Nicuta Precul, doctor Inginer în cadrul Universității ”Gheorghe Asachi” din Iași.

„Este important ca autoritățile să țină cont de rezultatele studiilor pe care le-am realizat astfel încât în momentul în care în viitor se vor da autorizații se construcție de case, de blocuri, de orice tip, mai ales că în zona Ungheni, se planifică a fi realizată o autostradă care să lege România de Rep. Moldova, astfel că ar fi de bun augur să se știe care este zona inundabilă. Este foarte important ca autoritățile să țină cont de aceste hărți ca în cazul în care o anumită persoană dorește să realizeze o construcție sau un imobil, să nu fie acordată această autorizație într-o zonă în care peste câțiva ani ar putea să aibă loc ori o alunecare de teren sau o inundație puternică care să afecteze construcția respectivă”, a spusAlina Mihaela Nicuta Precul.

Cunoașterea condițiilor geotehnice și reacția solului la seism este importantă la proiectarea clădirilor cu rezistență tehnică corespunzătoare, a menționat Igor Nicoară, directorul Institutului de Geologie si Seismologie. În prezent este nevoie de un studiu general de pașaportizare a clădirilor pentru a putea vedea exact care sunt edificiile supuse riscurilor de fi afectate de cutremure, inundații și alunecări de teren. De exemplu, în Municipiul Chișinău harțile de risc și de hazard seismic și hărțile de micro zonare seismică nu mai sunt valabile din 2020, potrivit lui Igor Nicoară.

”Pașaportizarea clădirilor ar însemna studierea în detaliu la fiecare clădire felul în care a fost afectată, cum s-a intervenit în construcția de bază. Un studiu mai amplu a fost efectuat la nivel de Chișinău în anii 2004 și 2006. În baza acelui studiu noi am elaborat hărțile de risc și hazard seismic și hărți de microzonare seismice care au fost în vigoare până în anul 2020.”, a spus Igor Nicoară.

Proiectul, realizat cu sprijinul Uniunii Europene, a fost în valoare de aproape 300 de mii de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău