STUDIU | Îmbunătățirea cadrului legal nu a dus la atenuarea „sărăciei energetice”

  • 25 Ianuarie 2020 10:45
STUDIU |  Îmbunătățirea cadrului legal nu a dus la atenuarea „sărăciei energetice”

Cadrul legal în sectorul energetic a fost îmbunătățit în perioada anilor 2016-2018, însă acesta nu a determinat progrese în atenuarea „sărăciei energetice”. Constatarea este făcută în studiul „Sărăcia energetică în Moldova: asistență socială versus capacitare tehnică”, realizat de Centrul Analitic Independent Expert Grup, transmite IPN.

Potrivit studiului, legislația recent adoptată a pus accentul pe liberalizarea sectorului energetic, corectarea și echilibrarea pozițiilor diferitor părți interesate pe piață și solicitarea unor măsuri de eficiență energetică. Implementarea acquis-ului comunitar, ca parte a armonizării cu legislația UE și a Comunității Energetice, a creat condiții pentru funcționarea cadrului de reglementare și pentru o dezvoltare mai durabilă a infrastructurii energetice.

De asemenea,  modificările operate au vizat reabilitarea funcționării sub-sectoarelor interconectate. A fost preconizată generarea de către capacitățile de auto-reglementare ale pieței a anumitor beneficii pentru operatori, stabilitate politică pentru factorii de decizie și autoritatea de reglementare, precum și garanții de aprovizionare cu energie pentru consumatori.

Însă, potrivit autorilor studiului, legislația dobândită reflectă parțial specificul capacității de subzistență a pieței din cauza precarității puterii de cumpărare a consumatorilor, cauzată de un nivel limitat al ajutoarelor sociale și al resurselor financiare. Chiar dacă operează cu noțiunea de „consumator vulnerabil”, legislația nu conține soluții plauzibile care ar viza și rezolva problema „sărăciei energetice” care afectează categorii largi de populație.

În studiu se mai spune că „înțeleasă ca o situație în care „o gospodărie sau o persoană nu își poate permite la preț accesibil servicii de încălzire adecvată sau alte servicii energetice de bază în locuințele lor”, „sărăcia energetică” are tangențe cu mai multe elemente interdependente.

În primul rând, veniturile scăzute ale persoanelor sau ale gospodăriilor subminează capacitatea lor financiară de a obține facilități legate de consumul de energie. În al doilea rând, acest tip de sărăcie rezultă din episoade frecvente de politizare a politicii tarifare de către autoritatea de reglementare a pieței, ceea ce diminuează predictibilitatea și caracterul sustenabil al prețurilor la energie. În al treilea rând, condiția sărăciei energetice include eficiența energetică inadecvată în menținerea mijloacelor de trai. „Majoritatea acestor aspecte sunt în mare parte trecute cu vederea în legislația și politicile publice naționale în sectorul energetic”, se spune în studiu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Sat
9

Curs oficial BNM 19 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4595 0.0789
USD 17.8985 0.0254
RON 4.3564 0.0148
UAH 0.6396 0.0004
RUB 0.2360 0.0035
Arhivă Radio Chișinău