STUDIU | Îmbolnăviri asociate țigărilor electronice - Leziuni pulmonare similare cu cele provocate de expunerea la gaze toxice

  • 03 Octombrie 2019 09:57
STUDIU | Îmbolnăviri asociate țigărilor electronice - Leziuni pulmonare similare cu cele provocate de expunerea la gaze toxice

Biopsiile plămânilor a 17 persoane afectate de boli pulmonare asociate utilizării țigărilor electronice în Statele Unite, dintre care două decedate, au dezvăluit leziuni similare cu cele provocate de expunerea la gaze toxice, conform unui studiu medical publicat miercuri, citat de AFP.

''Seamănă cu leziunile directe, similare cu cele observate în cazul unei expuneri la emanații chimice toxice, gaze sau agenți toxici'', a explicat medicul Brandon Larsen de la spitalul Mayo Clinic Arizona, autorul studiului publicat în jurnalul medical New England Journal of Medicine.

Pacienții studiați nu reprezintă decât un eșantion mic din cele peste 800 de persoane afectate, identificate până în prezent în Statele Unite.

Însă, niciunul dintre aceste cazuri nu confirmă unul dintre diagnosticele înaintate inițial, pneumonia lipoidă, care apare atunci când uleiurile penetrează plămânii. Uleiul de vitamina E a fost citat de autoritățile statului New York ca o posibilă cauză a îmbolnăvirilor.

''Din ceea ce am observat în studiul nostru, estimăm că majoritatea cazurilor implică contaminanți chimici, derivați toxici sau alți agenți nocivi conținuți în lichidele pentru țigările electronice'', a continuat Brandon Larsen.

Începând cu data de 27 septembrie, autoritățile federale au confirmat 12 decese.

Autoritățile din domeniul sanitar investighează aceste cazuri începând din luna iulie pentru a stabili cauza exactă a îmbolnăvirilor. Cele mai frecvent, persoanele afectate sunt tineri, utilizatori ai țigărilor electronice. Trei sferturi dintre aceștia au utilizat în țigările electronice e-lichide cu THC, agentul psihoactiv al canabisului, achiziționate adesea de pe piața neagră.

Experții bănuiesc faptul că unul sau mai mulți aditivi stau la baza cazurilor de îmbolnăviri, pacienții manifestând dificultăți de respirație, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău