STUDIU | Hipertensiunea poate crește riscul de tulburări cognitive

  • 09 Iunie 2020 13:16
STUDIU | Hipertensiunea poate crește riscul de tulburări cognitive

Un studiu condus de cercetători din China a demonstrat că hipertensiunea arterială crește riscul de apariție a tulburărilor cognitive, relatează marți China Science Daily, citat de Xinhua, preluat de Agerpres.

O echipă de specialiști de la Spitalul Huashan al Universității Fudan și de la Spitalul Municipal din Qingdao a condus o meta-analiză a 209 studii prospective la care au participat peste 2,2 milioane de subiecți. Cercetătorii au colectat date privind presiunea arterială, inclusiv presiunea sistolică și diastolică, presiunea pulsului și variabilitatea tensiunii arteriale, apoi au analizat influența acestora în dezvoltarea tulburărilor cognitive și a demenței.

Potrivit rezultatelor, hipertensiunea la vârsta a doua poate crește riscul de apariție a tulburărilor cognitive. Când tensiunea arterială sistolică la vârsta a doua depășește 130 mmHg, riscul de tulburări cognitive și demență crește considerabil.

Specialiștii au descoperit de asemenea că administrarea de medicamente antihipertensive poate ajuta la reducerea riscului de demență în cazul persoanelor fără probleme cognitive și a celor care au astfel de simptome ușoare.

Studiul are importanță semnificativă pentru identificarea indivizilor cu risc crescut de tulburări cognitive și dezvoltarea de strategii de prevenire eficiente, au notat cercetătorii.

Studiul a fost publicat în jurnalul Hypertension.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău