STUDIU | Furnicile îşi sacrifică semenii grav bolnavi din colonie pentru a preveni răspândirea infecţiilor

  • 10 Ianuarie 16:09
STUDIU | Furnicile îşi sacrifică semenii grav bolnavi din colonie pentru a preveni răspândirea infecţiilor

O nouă cercetare publicată marţi în jurnalul eLife sugerează că epurarea este o practică importantă în cadrul coloniilor de furnici acţionând ca un mecanism de apărare contra infecţiilor, informează Phys.org şi UPI.

O echipă de oameni de ştiinţă din mai multe ţări a descoperit că furnicile Lasius neglectus îşi sacrifică semenii care sunt prea bolnavi şi nu se pot vindeca. Aceştia sunt ucişi pentru a se preveni astfel răspândirea infecţiilor.

Cercetătorii din Austria, Germania şi Marea Britanie au studiat modificările comportamentale faţă de indivizii infectaţi cu metarhizium, fungi patogeni cu potenţial mortal care se pot transmite de la o furnică la alta.

''Furnicile pot mirosi dacă membrii coloniei lor sunt grav bolnavi'', a declarat într-un comunicat de presă Christopher Pull, cercetător în cadrul universităţii britanice Royal Holloway.

Aceşti fungi reprezintă un pericol pentru întreaga colonie chiar şi în situaţia în care doar un singur exemplar intră în contact cu sursa infecţioasă, ''astfel că furnicile au adoptat o modalitate eficientă pentru a face faţă: îşi omoară colegii cu infecţii grave'', după cum a precizat Pull.

Testele efectuate au demonstrat că furnicile îşi sacrifică semenii injectându-i cu acid formic, substanţă ce ucide atât fungii cât şi individul infectat.

''Furnicile încearcă mai întâi să scape de fungi'', a precizat Sylvia Cremer, profesor în cadrul Institutului pentru Ştiinţe şi Tehnologie din Austria.

''Ele au grijă de membrii contaminaţi cu patogeni din cadrul coloniei periindu-le intensiv corpurile pentru a scăpa de sporii ciupercii. Însă, dacă astfel nu este prevenită infecţia ele îi omoară pe membrii infectaţi din colonie", a adăugat Cremer.

Furnicile produc hidrocarburi în exoschelet. Compuşii servesc pe post de mecanism de comunicare.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că furnicile bolnave produc hidrocarburi în exces, modalitate prin care îşi anunţă semenii cu privire la îmbolnăvire.

Celulele umane se comportă în moduri similare. Cele infectate produc semnături chimice pentru a ajuta sistemul imunitar să le identifice şi să le atace.

''Aceasta este o descoperire foarte interesantă'', a declarat Pull. ''Furnicile din cadrul unei colonii colaborează la fel ca celulele din corp, cele sănătoase acţionând precum leucocitele pentru a le omorî pe cele pe care le percep drept o ameninţare'', a adăugat acesta.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
18 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,1 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău