STUDIU | Furnicile își sacrifică semenii grav bolnavi din colonie pentru a preveni răspândirea infecțiilor

  • 10 Ianuarie 2018 16:09
STUDIU | Furnicile își sacrifică semenii grav bolnavi din colonie pentru a preveni răspândirea infecțiilor

O nouă cercetare publicată marți în jurnalul eLife sugerează că epurarea este o practică importantă în cadrul coloniilor de furnici acționând ca un mecanism de apărare contra infecțiilor, informează Phys.org și UPI.

O echipă de oameni de știință din mai multe țări a descoperit că furnicile Lasius neglectus își sacrifică semenii care sunt prea bolnavi și nu se pot vindeca. Aceștia sunt uciși pentru a se preveni astfel răspândirea infecțiilor.

Cercetătorii din Austria, Germania și Marea Britanie au studiat modificările comportamentale față de indivizii infectați cu metarhizium, fungi patogeni cu potențial mortal care se pot transmite de la o furnică la alta.

''Furnicile pot mirosi dacă membrii coloniei lor sunt grav bolnavi'', a declarat într-un comunicat de presă Christopher Pull, cercetător în cadrul universității britanice Royal Holloway.

Acești fungi reprezintă un pericol pentru întreaga colonie chiar și în situația în care doar un singur exemplar intră în contact cu sursa infecțioasă, ''astfel că furnicile au adoptat o modalitate eficientă pentru a face față: își omoară colegii cu infecții grave'', după cum a precizat Pull.

Testele efectuate au demonstrat că furnicile își sacrifică semenii injectându-i cu acid formic, substanță ce ucide atât fungii cât și individul infectat.

''Furnicile încearcă mai întâi să scape de fungi'', a precizat Sylvia Cremer, profesor în cadrul Institutului pentru Științe și Tehnologie din Austria.

''Ele au grijă de membrii contaminați cu patogeni din cadrul coloniei periindu-le intensiv corpurile pentru a scăpa de sporii ciupercii. Însă, dacă astfel nu este prevenită infecția ele îi omoară pe membrii infectați din colonie", a adăugat Cremer.

Furnicile produc hidrocarburi în exoschelet. Compușii servesc pe post de mecanism de comunicare.

Oamenii de știință au descoperit că furnicile bolnave produc hidrocarburi în exces, modalitate prin care își anunță semenii cu privire la îmbolnăvire.

Celulele umane se comportă în moduri similare. Cele infectate produc semnături chimice pentru a ajuta sistemul imunitar să le identifice și să le atace.

''Aceasta este o descoperire foarte interesantă'', a declarat Pull. ''Furnicile din cadrul unei colonii colaborează la fel ca celulele din corp, cele sănătoase acționând precum leucocitele pentru a le omorî pe cele pe care le percep drept o amenințare'', a adăugat acesta.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,07
Câțiva nori
Umiditate:81 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău