STUDIU | Fosile considerate dovezi ale primelor animale de pe Pământ s-au dovedit a fi alge
-
24 Noiembrie 2020 11:37
Fosilele anunțate anterior drept cele mai vechi dovezi ale prezenței animalelor pe Pământ s-au dovedit a fi alge. Reinterpretarea, anunțată luni în jurnalul științific Nature Ecology and Evolution, îi va obliga pe oamenii de știință să reconsidere evoluția timpurie a animalelor, relatează UPI luni, preluat de Agerpres.
Studiul "aduce cele mai vechi dovezi ale (prezenței) animalelor cu aproape 100 de milioane de ani mai aproape de zilele noastre", a declarat Lennart van Maldegem, coautor al cercetării, citat într-un comunicat.
"Am reușit să demonstrăm că anumite molecule din algele comune pot fi alterate de procese geologice - ducând la molecule care nu se disting de cele produse de animale asemănătoare cu spongierii", a explicat van Maldegem, cercetător asociat postdoctoral la Universitatea Națională Australiană (ANU).
Noua cercetare inversează tendința descoperirilor recente, care împing apariția vieții animale tot mai mult pe linia evolutivă.
Timp de decenii, oamenii de știință au făcut eforturi pentru a identifica originile vieții animale, însă recent, o serie de descoperiri au sugerat că animalele asemănătoare spongierilor au început să prolifereze în oceanele de pe Pământ în ediacaran, perioadă geologică din urmă cu 635 de milioane de ani.
"În urmă cu zece ani, oamenii de știință au descoperit fosilele moleculare ale unui steroid animal în roci care s-au aflat cândva pe solul unei mări străvechi din Orientul Mijlociu", a declarat Jochen Brocks, la rândul său coautor al studiului.
"Marea întrebare a fost: cum ar fi putut fi acești spongieri atât de abundenți, acoperind o mare parte din solul marin din întreaga lume, dar să nu lase în urmă fosile ale corpului?", a spus Brocks, profesor la ANU.
Se pare ca spongierii nu erau abundenți... pentru că nu existau încă.
Deși este adevărat că spongierii rămân singurele organisme care produc acești steroizi, cercetarea recentă sugerează că procesele chimice din oceane pot transforma sterolii din alge în steroli "animali".
"Aceste molecule pot fi generate în laborator atunci când simulăm timpul și temperaturile geologice, dar am demonstrat de asemenea că astfel de procese s-au petrecut în ceea ce privește rocile străvechi", a declarat cercetătorul ANU Ilya Bobrovskiy, care a descoperit pentru prima data fosilele de steroizi, în urmă cu zece ani.
Sursa:Agerpres