STUDIU | Foarte multe dintre problemele structurale din Rep. Moldova au ca factor inegalitatea de gen. Femeile sunt mult mai sărace decât bărbații, au o rată de ocupare mai mică și sunt mult mai puțin reprezentate în mediul de afaceri

  • 07 Iunie 2022 12:24
STUDIU | Foarte multe dintre problemele structurale din Rep. Moldova au ca factor inegalitatea de gen. Femeile sunt mult mai sărace decât bărbații, au o rată de ocupare mai mică și sunt mult mai puțin reprezentate în mediul de afaceri

Foarte multe dintre problemele structurale din Rep. Moldova au ca factor inegalitatea de gen. Până când nu se vor investi resurse care să ducă la egalitatea între femei și bărbați aceste probleme vor persista. Sunt concluziile raportului de țară în domeniul egalității de gen realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Studiul arată că în Rep. Moldova femeile sunt mult mai sărace decât bărbații, au o rată de ocupare mai mică și sunt mult mai puțin reprezentate în mediul de afaceri. 

În Rep. Moldova pe piața muncii sunt cele mai mari inegalități între femei și bărbați. Potrivit raportului de țară, rata de ocupare a femeilor este cu 10 la sută mai mică față de cea a bărbaților, femeile fiind mai puțin active din perspectivă economică.

Totodată se atestă practici discriminatorii la angajare, mai spun experții.

În spatele acestei diferențe sunt varii motive dar principalele ar fi divizarea inechitabilă a muncii plătite și neplătite, accesul inechitabil la resurse, la diferite oportunități economice, dar și rolurile de gen pe care și le asumă bărbații sau femeile, afirmă una dintre autoarele studiului, Natalia Covrig.

Potrivit expertei, femeile din zonele rurale cu mai puține studii, sunt și mai puțin prezente pe piața muncii. Într-o situație și mai gravă sunt femeile din categoriile vulnerabile, precum cele cu dizabilități sau femeile rrome, mai spune Natalia Covrig.

”Dacă vorbim de persoanele de etnie rromă atunci rata de ocupare este de circa șapte ori mai mică decât rata de ocupare a populației generale. Deci avem circa 6% fașă de circa 40 la sută în cazul populației generale. În aceste șase procente în mare parte sunt bărbați. Femeile rrome practic lipsesc de pe piața muncii. În mare parte această situație este determinată de rolurile tradiționale de gen puternic înrădăcinate în comunitatea rromă, accesul limitat la educație al copiilor rromi, în special al fetițelor de etnie rromă. Dacă e să ne referim la persoanele cu dizabilități, rata de ocupare este de circa patru ori mai mică decât a populației generale…”, a declarat Natalia Covrig. 

În mare parte barierele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități țin de accesul fizic. Multe dintre instituții nu sunt adaptate la necesitățile persoanelor cu dizabilități, la fel ca și transportul.

Sărăcia este o altă problemă cu care se confruntă femeile în Rep. Moldova, în special cele din mediul rural trecute de vârsta de 60 de ani, susține o altă autoare a studiului, Alexandra Ermolenco.

”Se poate confirma că feminizarea sărăciei este caracteristică  Rep. Moldova, iar femeile de peste 60 de ani sunt grupul cel mai vulnerabil deoarece inechitățile financiare de-a lungul vieții, în mare parte vorbim despre diferențele de salarii între femei și bărbați, afectează în mod direct diferențele de gen în ceea ce privește pensiile. Nevoi mai mari de îngrijire duc cel mai probabil la mai puține oportunități de muncă productivă în special pentru femei pentru că de obicei femeile își asumă acest rol ceea ce se soldează cu un deficit financiar mai mare pe tot parcursul vieții”, a menționat Alexandra Ermolenco.

Totodată, femeile continuă să fie subreprezentate în mediul de afaceri, la fel și în funcții de conducere, mai arată raportul de țară  în domeniul egalității de gen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău