Studiu: Dozele booster împotriva COVID-19 oferă protecția necesară pentru a preveni spitalizarea și decesul

  • 03 Decembrie 2021 12:38
Studiu: Dozele booster împotriva COVID-19 oferă protecția necesară pentru a preveni spitalizarea și decesul

Dozele booster pot întări considerabil imunitatea corpului, potrivit unui studiu care ne dă speranțe că vom putea preveni un nou val sever al COVID-19, declanșat de varianta Omicron, informează The Guardian.

Într-un studiu publicat în Lancet, cercetătorii care au organizat testele Cov-Boost, din Marea Britanie, au evaluat răspunsul imunitar a 3.000 de oameni care au primit una din șapte tipuri de doze booster, între 2 și 3 luni de la primirea celei de-a doua doze de vaccin AstraZeneca sau Pfizer, scrie digi24.ro.

În urma administrării unei doze booster Pfizer, după imunizarea cu două doze de vaccin, nivelul anticorpilor a crescut de opt ori. Cel mai puternic booster evaluat de acest studiu a fost Moderna - administrarea unei singure doze a ridicat nivelul anticorpilor de 32 ori în cadrul grupului vaccinat cu AstraZeneca și de 11 ori în rândul celor care au primit Pfizer.

Cu toate că rezultatele arată că atât dozele booster Pfizer, cât și cele Moderna (ambele bazate pe tehnologia ARN mesager) sunt foarte eficiente, oamenii de știință au atenționat că trebuie ținut cont și de faptul că oamenii au diferite niveluri de anticorpi, încă dinainte de a primi dozele booster. De exemplu, nivelul anticorpilor rămâne foarte ridicat după câteva luni de la vaccinarea cu Pfizer, ceea ce înseamnă că nu mai poate fi îmbunătățit prea mult.

Efectele secundare ale dozelor booster sunt minore

„Dozele booster sunt măsuri imunologice foarte eficiente, mult peste ceea ce este necesar pentru a preveni spitalizarea și decesul”, a spus profesorul Saul Faust, liderul studiului și director al clinicii de cercetare NIHR de la Spitalul Universitar Southampton. Efectele secundare au fost variate, însă cei mai mulți dintre oamenii care au particiapt la teste au acuzat dureri la mână, dureri de cap și oboseală. În urma studiului, nu s-a raportat nicio problemă majoră de siguranță.

Pe lângă nivelul anticorpilor, cercetătorii au examinat impactul dozelor booster asupra celulelor T – o altă componentă crucială a sistemului imunitar strâns legată de prevenția bolilor severe. Cele mai multe dintre dozele booster, inclusiv Pfizer, Moderna și AstraZeneca, au mărit nivelul celulelor T, indiferent de tipul de vaccin pe care oamenii l-au primit la primele două doze.

Un rezultat al studiului care a atras atenția oamenilor de știință a fost reacția la fel de bună a celulor T împotriva variantelor Beta și Delta, precum cea împotriva virusului original care a fost prima oară raportat în Wuhan. Cât despre relevanța rezultatelor în cazul tulpinii Omicron, profesorul Faust a spus: „Speranța noastră ca oameni de știință este că protecția împotriva spitalizării și a decesului va rămâne intactă.”

„Vaccinurile vor continua să ofere protecția de care avem nevoie”

Optimismul profesorului Faust a fost împărtășit și de Jonathan Ball, profesor de virusologie moleculară la Universitatea din Nottingham, care nu a luat parte la studiul Cov-Boost.

„În timp ce variantele virusului, precum Delta, au redus capacitatea anticorpilor de a distruge virusul, reacția celulelor T a rămas aproape neafectată”, a spus profesorul Ball. „Faptul că dozele booster al vaccinurilor cu ARN mesager au oferit o creștere a anticorpilor și a celulelor T este o știre foarte bună, în special acum, când atenția noastră a fost captată de apariția variantei Omicron.”

„Nu știm cum această creștere a imunității va influența protecția împotriva formelor severe ale bolii, dar sunt convins că vaccinurile vor continua să ofere protecția de care avem nevoie”, a conchis profesorul Ball.

Alte rezultate ale studiului arată că programele de vaccinare cu dozele booster ar putea să fie înlocuite cu doze înjumătățite ale vaccinului Pfizer fără a fi afectat nivelul de protecție. Datele arată că o jumătate de doză booster de Pfizer a îmbunătățit nivelul anticorpilor în rândul grupului de oameni vaccinați cu AstraZeneca de 17 ori și în rândul celor vaccinați cu Pfizer de 6 ori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău