STUDIU | Doi din trei europeni nu știu cine deține datele lor în mediul online

  • 31 Octombrie 2018 14:46
STUDIU | Doi din trei europeni nu știu cine deține datele lor în mediul online

Aproape două treimi dintre europeni (64%) nu știu cine deține datele lor în mediul online, iar 39% dintre părinți nu cunosc ce date personale fac publice copiii lor în mediul online, arată un studiu recent publicat de Kaspersly Lab.

Cercetarea mai arată faptul că utilizatorilor le pasă de soarta datelor lor. Astfel, 88% dintre cei chestionați sunt interesați dacă datele lor sunt folosite ilegal, iar 57% dintre ei ar fi speriați și/sau stresați dacă datele financiare personale le-ar fi compromise. 

În acest context, doar 45% dintre respondenți au încredere că marile companii vor avea grijă de datele lor personale și numai 36% cred că informațiile lor sunt în siguranță pe site-urile de socializare.

Cu toate acestea, o persoană din cinci (20%) nu își protejează conexiunea Wi-fi cu o parolă, 31% au fost de acord cu afirmația 'Nu mi-am actualizat niciodată setările de securitate de la router-ul Wi-Fi', iar 30% nu își protejează dispozitivele cu un soft de securitate.

Pe fondul acestor constatări, Kaspersky Lab lansează o versiune Beta a serviciului Audit Privacy, creat special pentru a le da utilizatorilor ocazia să afle ce informații despre ei există în lumea online. Noul serviciu este un instrument web care le oferă utilizatorilor control asupra datelor lor din mediul online. Consola automată reprezintă un 'one stop shop' pentru managementul datelor personale ale utilizatorilor, păstrate pe diferite site-uri și resurse. Privacy Audit este disponibil în versiune Beta în Marea Britanie, urmând ca, în 2019, să fie lansat în mai multe țări.

Kaspersky Lab a solicitat companiei Arlington Research să întreprindă cercetări în Europa pentru a explora conștientizarea, cunoașterea și percepțiile asupra datelor private. Arlington Research a efectuat un sondaj online în șapte țări: Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Spania, Republica Cehă și Slovacia. 

Pe parcursul cercetării au fost realizate 2.002 de interviuri în Marea Britanie, 1.004 în Spania, 1.002 în Germania, 1.001 în Franța, 1.000 în Italia, 501 în Republica Cehă și 500 în Slovacia. Baza respondenților din fiecare țară a constat din adulți în vârstă de cel puțin 18 ani și au fost aplicate cote reprezentative la nivel național pentru sex, vârstă și regiune.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău