Studiu despre percepția cetățenilor din țările est-europene, inclusiv R. Moldova, asupra războiului din Ucraina

  • 17 Mai 2022 14:56
Studiu despre percepția cetățenilor din țările est-europene, inclusiv R. Moldova, asupra războiului din Ucraina

O cercetare dealizată de DataDiggers arată percepția cetățenilor din țările est-europene asupra războiului din Ucraina, scrie ziare.com.

Potrivit sursei citate, studiul a luat în calcul cetățenii din România, Polonia, Ungaria și Slovacia (toate aceste state sunt membre ale NATO și ale Uniunii Europene), din Serbia (stat care nu este membru NATO și UE, apropiată Rusiei) și nu în ultimul rând tineri din Republica Moldova.

 

studiu razboi ucraina

 

Din primele concluzii, se menționează că părerile locuitorilor din mediul urban diferă destul de mult de la țară la țară, în funcție de interesele sau istoricul fiecăreia. În cazul anumitor state se observă apropierea (sau depărtarea) evidentă față de statele participante în acest război.

 

razbpo ucraina studiu

„Cetățenii din Polonia sunt cei a căror părere despre ruși este de departe una negativă. Totodată, polonezii cred că viitorul Europei o să fie influențat decisiv de război și sunt de părere că Ucraina o să reușească să învingă în această luptă. Poporul polonez este cel care găzduiește cei mai mulți refugiați ucraineni și apropierea lor față de țara vecină este una evidentă, așa cum este și depărtarea de Rusia, contextul istoric fiind un factor decisiv în acest caz.

 

razboi ucraina sondaj

 

Opinii asemănătoare cu ale polonezilor au și cetățenii din țara noastră, dar și cei din Slovacia, însă la o scară mai mică. De asemenea, iese în evidență reticența cetățenilor slovaci în vederea integrării Ucrainei în organismele internaționale”, transmite Liviu Micu, cercetător la DataDiggers.

 

razboi ucraina sondaj

 

Acesta mai notează că apropierea față de Rusia se observă cel mai evident în rândul cetățenilor maghiari, care acordă șanse minime Ucrainei de a rezista ofensivei rusești. Totodată, aceștia se opun și aderării la NATO și UE a Ucrainei. În aceeași parte a baricadei se regăsesc și sârbii, aceștia nefiind admiratori ai președintelui Zelenskyy sau ai liderilor occidentali, care se opun și ei sancțiunilor împotriva Rusiei.

 

razboi ucraina sondaj

 

Tineretul din Republica Moldova se situează în mare parte pe aceeași linie cu românii și polonezii, dar cu câteva diferențe, mai arată studiul. Ei susțin în măsură mult mai mică sancțiunile împotriva Rusiei și sunt mai optimiști în ce privește diplomația și șansele de succes ale negocierilor de pace.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău