STUDIU | Dereglările climatice împiedică eforturile de pace

  • 23 Octombrie 13:26
STUDIU | Dereglările climatice împiedică eforturile de pace

Dereglările climatice generează şi vor continua să genereze provocări importante pentru misiunile de menţinere şi de reconstrucţie a păcii, care merg până la agravarea conflictelor, avertizează autorii unui raport despre Somalia, publicat miercuri şi citat de AFP, preluat de Agerpres.

Cercetători de la Institutul Internaţional de Cercetări despre Pace din Stockholm (SIPRI) au studiat efectele modificărilor climatice asupra Misiunii de asistenţă ONU în Somalia (MANUSOM).

"Peisajul din domeniul securităţii evoluează în funcţie de modificările climatice", a declarat coordonatorul studiului, Florian Krampe.

Potrivit acestui raport, ravagiile făcute de deceniile de conflicte din Somalia au fost amplificate de o serie de secete severe, care au pus presiune pe procesul de consolidare a statului şi au complicat operaţiunile întreprinse de MANUSOM.

De exemplu, conflictele dintre crescătorii de animale şi cultivatorii din regiunile rurale ale ţării s-au intensificat odată cu lipsa de regularitate a anotimpurilor şi a condiţiilor meteorologice, care i-au constrâns pe crescătorii nomazi să îşi adapteze transhumanţa.

Secetele şi inundaţiile au cauzat o deplasare a unor populaţii mai numeroase de refugiaţi în tabere folosite ca teren de recrutare pentru grupările radicale, precum insurgenţii islamişti din mişcarea fundamentalistă Al-Shabaab.

În plus, deplasările unor grupuri mari de populaţii pot să fragilizeze guvernarea locală, imediat după ce acordurile de împărţire a puterii nu mai reflectă "structura demografică" a comunităţii vizate.

Deşi modificările climatice nu reprezintă neapărat sursa unui conflict, ele "îi cresc probabilitatea" de manifestare , a avertizat Florian Krampe.

Karolina Eklow, coautoare a raportului, a subliniat că spre deosebire de majoritatea studiilor cunoscute şi care abordează aceeaşi tematică, studiul realizat de SIPRI nu vizează prezicerea efectelor viitoare ale modificărilor climatice, ci observarea consecinţelor actuale ale acestora.

"Nu mai este o chestiune ipotetică", a precizat ea, adăugând că personalul care participă la operaţiunile MANUSOM a fost deja informat în legătură cu aceste mize.

"Ei înţeleg perfect amploarea modificărilor climatice şi modul în care ele alterează toate modelele" verificate până acum în misiuni de rezolvare a conflictelor şi au început să ţină seama de acest aspect, a adăugat aceeaşi cercetătoare.

Au fost înfiinţate centre de coordonare a luptei împotriva secetei, alături de un post de consilier pentru securitatea mediului.

Somalia se află într-o situaţie haotică începând din 1991 şi trebuie să facă faţă din 2007 insurgenţilor islamişti radicali din gruparea Al-Shabaab, afiliată grupului terorist Al-Qaida, care organizează numeroase atacuri împotriva unor ţinte civile şi militare.

Alungaţi din Mogadiscio în 2011, insurgenţii islamişti şi-au pierdut apoi majoritatea bastioanelor. Însă ei continuă să controleze vaste zone rurale, de unde lansează operaţiuni de gherilă şi atacuri-sinucigaşe, inclusiv în capitala ţării, vizând obiective guvernamentale, de securitate şi civile.

Statele Unite susţin lupta împotriva grupării Al-Shabaab, condusă de guvernul federal somalez şi de Misiunea Uniunii Africane în Somalia (AMISOM), prezentă în această ţară din 2007.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
-3,18 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:79 %
Vint:3,6 m/s
Sat
-0 °C
Sun
0 °C
Mon
3 °C
Tue
4 °C
Wed
3 °C

Curs oficial BNM 23 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3233 -0.0000
USD 17.4327 -0.0000
RON 4.0418 -0.0000
UAH 0.7227 -0.0000
RUB 0.2734 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău