STUDIU | Dereglările climatice împiedică eforturile de pace

  • 23 Octombrie 2019 13:26
STUDIU | Dereglările climatice împiedică eforturile de pace

Dereglările climatice generează și vor continua să genereze provocări importante pentru misiunile de menținere și de reconstrucție a păcii, care merg până la agravarea conflictelor, avertizează autorii unui raport despre Somalia, publicat miercuri și citat de AFP, preluat de Agerpres.

Cercetători de la Institutul Internațional de Cercetări despre Pace din Stockholm (SIPRI) au studiat efectele modificărilor climatice asupra Misiunii de asistență ONU în Somalia (MANUSOM).

"Peisajul din domeniul securității evoluează în funcție de modificările climatice", a declarat coordonatorul studiului, Florian Krampe.

Potrivit acestui raport, ravagiile făcute de deceniile de conflicte din Somalia au fost amplificate de o serie de secete severe, care au pus presiune pe procesul de consolidare a statului și au complicat operațiunile întreprinse de MANUSOM.

De exemplu, conflictele dintre crescătorii de animale și cultivatorii din regiunile rurale ale țării s-au intensificat odată cu lipsa de regularitate a anotimpurilor și a condițiilor meteorologice, care i-au constrâns pe crescătorii nomazi să își adapteze transhumanța.

Secetele și inundațiile au cauzat o deplasare a unor populații mai numeroase de refugiați în tabere folosite ca teren de recrutare pentru grupările radicale, precum insurgenții islamiști din mișcarea fundamentalistă Al-Shabaab.

În plus, deplasările unor grupuri mari de populații pot să fragilizeze guvernarea locală, imediat după ce acordurile de împărțire a puterii nu mai reflectă "structura demografică" a comunității vizate.

Deși modificările climatice nu reprezintă neapărat sursa unui conflict, ele "îi cresc probabilitatea" de manifestare , a avertizat Florian Krampe.

Karolina Eklow, coautoare a raportului, a subliniat că spre deosebire de majoritatea studiilor cunoscute și care abordează aceeași tematică, studiul realizat de SIPRI nu vizează prezicerea efectelor viitoare ale modificărilor climatice, ci observarea consecințelor actuale ale acestora.

"Nu mai este o chestiune ipotetică", a precizat ea, adăugând că personalul care participă la operațiunile MANUSOM a fost deja informat în legătură cu aceste mize.

"Ei înțeleg perfect amploarea modificărilor climatice și modul în care ele alterează toate modelele" verificate până acum în misiuni de rezolvare a conflictelor și au început să țină seama de acest aspect, a adăugat aceeași cercetătoare.

Au fost înființate centre de coordonare a luptei împotriva secetei, alături de un post de consilier pentru securitatea mediului.

Somalia se află într-o situație haotică începând din 1991 și trebuie să facă față din 2007 insurgenților islamiști radicali din gruparea Al-Shabaab, afiliată grupului terorist Al-Qaida, care organizează numeroase atacuri împotriva unor ținte civile și militare.

Alungați din Mogadiscio în 2011, insurgenții islamiști și-au pierdut apoi majoritatea bastioanelor. Însă ei continuă să controleze vaste zone rurale, de unde lansează operațiuni de gherilă și atacuri-sinucigașe, inclusiv în capitala țării, vizând obiective guvernamentale, de securitate și civile.

Statele Unite susțin lupta împotriva grupării Al-Shabaab, condusă de guvernul federal somalez și de Misiunea Uniunii Africane în Somalia (AMISOM), prezentă în această țară din 2007.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău