STUDIU. Depresia poate fi prevenită: 7 factori importanți pentru sănătatea mintală

  • 24 Septembrie 2023 13:45
STUDIU. Depresia poate fi prevenită: 7 factori importanți pentru sănătatea mintală

Un stil de viață sănătos a fost mult timp asociat cu o stare fizică bună, însă cercetări recente afirmă că efectele acestuia se răsfrâng și asupra sănătății mintale, transmite joi agenția Xinhua.

Șapte factori de stil de viață sănătos, care includ consumul moderat de alcool, alimentația sănătoasă, activitatea fizică regulată, somnul adecvat, abținerea de la fumat, limitarea comportamentului sedentar și conexiunile sociale frecvente, sunt asociați cu un un risc mai scăzut de depresie, potrivit constatărilor unui studiu publicat recent în jurnalul științific Nature Mental Health și citat de Agerpres.

Studiul a fost condus în comun de o echipă internațională de cercetători de la mai multe institute, între care Universitatea Fudan din China și Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Echipa a identificat cei șapte factori de stil de viață sănătos analizând date colectate de la aproape 290.000 de persoane din cadrul Biobank din Marea Britanie, o bază extinsă de date biomedicale și o resursă de cercetare.

Potrivit rezultatelor, dintre cei șapte factori, somnul de șapte până la nouă ore pe noapte are cel mai semnificativ impact, reducând riscul de depresie cu 22%. Acesta este urmat îndeaproape de abținerea de la fumat, care reduce riscul cu 20%.

Menținerea conexiunilor sociale frecvente reduce riscul de depresie cu 18%, iar o activitate fizică regulată scade acest risc cu 14%. Limitarea comportamentului sedentar la niveluri reduse până la moderate scade cu 13% riscul de depresie, consumul moderat de alcool - cu 11% și adoptarea unei alimentații sănătoase - cu 6%.

Studiul a remarcat, totodată, că structura creierului și mecanismele imunometabolice și genetice ar putea explica legătura dintre stilul de viață și depresie. "Coroborate, descoperirile noastre sugerează că adoptarea unui stil de viață sănătos ar putea ajuta la prevenirea depresiei", se arată în studiu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău