STUDIU | De ce o persoană sănătoasă poate suferi o criză epileptică la concerte

  • 18 Iunie 2019 12:30
STUDIU | De ce o persoană sănătoasă poate suferi o criză epileptică la concerte

Lumina cu efect stroboscopic din timpul festivalurilor muzicale crește riscul declanșării unei crize epileptice, chiar și în cazul celor care nu știau că suferă de această afecțiune, potrivit unui nou studiu preluat de Press Association.

Conform cercetării, mulți oameni pot fi sensibili la sistemele de iluminare fără să-și dea seama de acest lucru, alți factori precum deprivarea cronică de somn și consumul de droguri având, de asemenea, un rol într-un anumit număr dintre cazuri, potrivit Agerpres.

Experți din centre medicale din Olanda au relatat cum un bărbat în vârstă de 20 de ani, fără un diagnostic de epilepsie în istoricul său medical, a leșinat subit și a suferit o criză în timpul unui concert de muzică electronică, după ce a experimentat o stare de disconfort determinată de prezența unei ''aure'' în timp ce privea luminile stroboscopice.

Cercetătorii au studiat 400.343 de participanți la 28 de festivaluri de muzică dance electronică din diferite regiuni ale țării, dintre care 241.543 au fost expuși la lumini stroboscopice în timpul festivalurilor desfășurate pe perioada nopții.

Potrivit rezultatelor, lumina stroboscopică a crescut cu mai mult de trei ori riscul unei crize epileptice.

Circa 30 de persoane participante la evenimente cu lumină stroboscopică au suferit o criză, în comparație cu nouă persoane participante la evenimente desfășurate pe perioada zilei.

Mai puțin de o treime dintre persoanele care s-au confruntat cu o criză au consumat droguri cum ar fi ecstasy, niveluri de droguri consumate fiind similare între cei expuși la lumini stroboscopice și cei care nu au fost expuși.

"Studiul sugerează, în mod categoric, că astfel de efecte de lumini cresc semnificativ riscul de crize epileptice printre participanți", este concluzia la care au ajuns cercetătorii în cadrul cercetării publicate în revista BMJ Open.

Potrivit oamenilor de știință, alți factori care pot crește tendința declanșării convulsiilor ar fi vârsta, lipsa somnului și consumul de droguri.

"Chiar dacă efectele luminilor stroboscopice sunt singurul factor responsabil sau lipsa somnului și consumul de droguri au de asemenea un rol, interpretarea adecvată este că festivalurile mari de muzică electronică, în special cele desfășurate pe timpul nopții, pot cauza declanșarea convulsiilor epileptice cel puțin în cazul unui număr de persoane la fiecare eveniment".

Cercetătorii îi sfătuiesc pe toți cei care suferă de epilepsie fotosensibilă să evite astfel de evenimente sau să își ia măsuri de precauție cum ar fi să doarmă suficient sau să nu consume droguri, să nu stea aproape de scenă și să părăsească locul de desfășurare a festivalului dacă simt că experimentează efectul de ''aură''.

sursa: digi24

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău