STUDIU | Cum virusul rujeolei șterge imunitatea dobândită anterior la alte infecții

  • 31 Octombrie 2019 15:57
STUDIU | Cum virusul rujeolei șterge imunitatea dobândită anterior la alte infecții

Rujeola poate afecta pe termen lung sistemul imunitar, resetându-l până la un nivel similar cu cel din copilărie, ceea ce crește vulnerabilitatea în fața altor infecții, conform unui studiu efectuat de o echipă internațională de oameni de știință, citat joi de Press Association.

Virusul răspunzător de rujeolă șterge o parte din memoria sistemului imunitar, eliminând imunitatea dobândită anterior față de alte infecții, atât la om cât și la dihor, potrivit studiului recent.

Cercetătorii de la Wellcome Sanger Institute din cadrul Universității Amsterdam și colaboratorii lor au demonstrat că rujeola resetează sistemul imunitar până la o stare imatură, cu o capacitate limitată de a răspunde la noi infecții.

Publicat în jurnalul Science Immunology, studiul explică de ce copiii sunt afectați de multe ori de alte infecții după ce au suferit de rujeolă.

Oamenii de știință au precizat că cercetarea are implicații semnificative asupra sănătății publice, deoarece scăderea ratelor de vaccinare are ca rezultat creșterea numărului de cazuri de rujeolă. Acest lucru, potrivit cercetătorilor, poate provoca o înmulțire a cazurilor de alte infecții periculoase, cum ar fi gripa, difteria sau tuberculoza, chiar și la persoanele care au fost anterior imune.

''Acest studiu este o demonstrație directă la oameni a 'amneziei imunologice', sistemul imunitar uitând cum să răspundă la infecțiile întâlnite anterior. Demonstrăm că rujeola determină în mod direct pierderea protecției împotriva altor boli infecțioase'', a explicat doctor Velislava Petrova, autoare principală a cercetării, de la Wellcome Sanger Institute din cadrul Universității Cambridge.

Pentru a observa efectul rujeolei asupra sistemului imunitar, cercetătorii au analizat un grup de persoane nevaccinate din Olanda. Ei au luat probe de sânge de la voluntari sănătoși, care au fost monitorizați și supuși unor analize repetate după un focar de rujeolă din 2013.

Cercetătorii au secvențiat gene asociate sistemului imunitar prelevate de la 26 de copii atât înainte, cât și la 40-50 de zile după ce au suferit de rujeolă.

Celulele specifice memoriei imunitare care au devenit rezistente în fața altor afecțiuni, și care erau prezente înainte de infecția cu virusul responsabil de rujeolă, dispăruseră din sângele copiilor, au descoperit oamenii de știință.

Această ''amnezie imunologică'' a fost apoi testată pe dihori și s-a demonstrat că infecția cu un virus asemănător rujeolei a redus nivelul anticorpilor la gripă la animalele care fuseseră anterior vaccinate împotriva gripei.

Totodată, cercetătorii au descoperit că virusul rujeolei resetează sistemul imunitar până la o stare imatură, cu un repertoriu limitat de anticorpi.

''Pentru prima dată, observăm că rujeola resetează sistemul imunitar care devine mai asemănător cu cel al bebelușilor, limitându-se modul în care poate răspunde la infecții noi'', a notat profesor Colin Russell, autor al studiului, din cadrul Universității din Amsterdam.

''La unii copii, efectul este atât de puternic încât este similar cu administrarea medicamentelor imunosupresoare puternice. Studiul nostru are implicații uriașe pentru vaccinare și sănătate publică deoarece demonstrăm nu doar că vaccinarea antirujeolică protejează oamenii de rujeolă, ci și de alte boli infecțioase'', a subliniat cercetătorul.

Într-un alt studiu publicat în jurnalul Science, oamenii de știință au utilizat un instrument numit VirScan pentru a analiza răspunsurile anticorpilor a 77 de copii nevaccinați cu vârsta cuprinsă între 4 și 17 ani, înainte și după infecția cu rujeolă.

Conduși de cercetători de la Harvard Medical School, Brigham and Women's Hospital și de la Harvard TH Chan School of Public Health, oamenii de știință au descoperit că boala a șters 11% - 73% din repertoriul de anticorpi la două luni după infecția cu rujeolă.

Profesor Michael Mina de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a declarat că persoanele care au fost afectate de rujeolă își recapătă treptat imunitatea la alte bacterii și virusuri pe măsură ce sunt expuse din nou la aceștia, proces ce poate dura luni și chiar ani, timp în care riscul de a suferi complicații severe este ridicat, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
1,63
Câțiva nori
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău