STUDIU | Cum disting cetățenii R.Moldova informația falsă de cea adevărată

  • 21 Mai 2020 13:40
STUDIU | Cum disting cetățenii R.Moldova informația falsă de cea adevărată

În Rep.Moldova, mulți dintre cetățeni nu disting informația falsă de cea adevărată.

O confirmă datele unui studiul sociologic, realizat de către Comunitatea WatchDog.MD și Compania CBS Research, care arată că din peste o mie de persoane intervievate doar una a refuzat să creadă celor 20 de afirmații false prezentate și care circulă în spațiul mediatic. Experții media susțin că dezinformarea și știrile false sunt fenomene grave care capătă amploare, iar în spate ar sta persoane care urmăresc scopuri ascunse.

Peste 37 la sută dintre participanții la sondaj consideră că noul tip de coronavirus a fost creat în laborator de către chinezi. Această informație, care circulă în spațiul public, este un fals, în opinia a 32 la sută dintre cei intervievați. Alți 26 la sută nu au știut să răspundă la întrebare.

Jumătate dintre respondenți cred că noul tip coronavirus nu este mai periculos decât o gripă obișnuită și totul este făcut intenționat pentru a distruge economia. Totuși, fiecare a patra persoană susține că această informație este falsă. Potrivit expertului comunității WatchDog.MD, Valeriu Pașa, această afirmație a fost lansată de șeful statului care, în opinia lui, trebuie să manifeste mai multă responsabilitate când face asemenea declarații.

„Este afirmația falsă cu cel mai înalt de percepție din cele pe care le-am măsurat. Lucru care este extrem de grav. Lucru care se datorează și discursului public, inclusiv, a celor celebre declarații prezidențiale, repetate. Ține foarte mult de responsabilitatea comunicării, eficiența, exemplificarea, deci, calitatea comunicării în această perioadă de criză, inclusiv, a autorităților.”

12 la sută din cei intervievați consideră că virusul este răspândit în Republica Moldova prin antene 5 G. Totuși, majoritatea celor chestionați, aproape 60 la sută, afirmă că această informație nu este adevărată.

O altă știre care circulă în spațiul mediatic este că virusul a fost creat de către Bill Gates sau alți bogătași pentru a impune vaccinarea tuturor și astfel să controleze numărul populației. 37,8 la sută dintre persoanele intervievate consideră această informație adevărată, iar 34,6 la sută – falsă. Aproape 23 la sută din cei chestionați nu au știu ce să răspundă.

Datele sondajul denotă că multe persoane cred în informațiile false care sunt prezentate în spațiul public, inclusiv, de către autorități, lucru extrem de grav, consideră Valeriu Pașa.

„Râdeți, nu râdeți, dar atunci când dintr-o mie de oameni doar unul este capabil să refuze să creadă în absolut toate conspirațiile pe care le-am enumerat una mai penibilă decât alta, atunci avem chiar o problemă foarte serioasă. Același lucru ține și de autorități care au câștigat ce au câștigat cu povestea celor 30 de sirieni, dar acum în această situație de pandemie, abundența acestor conspirații s-a întors împotriva aceleiași guvernări și împotriva, inclusiv, a președintelui Igor Dodon pentru că cetățenii cred că el îi minte când el spune că ei trebuie să se lecuiască.”

Expertul media, Aneta Gonța susține că, deși, dezinformarea și știrile false nu sunt un fenomen nou, acesta căpătă amploare în ultima perioadă.

În această perioadă s-a acutizat și noi în fiecare zi vedem avalanșa aceasta de știri false pentru că cei care vor să se joace cu mințile oamenilor, să atenteze la spiritul nostru critic și la spiritul de observație au găsit în această perioadă o oportunitate foarte bună. Nu cred că sunt lucruri întâmplătoare. Dacă urmăriți tematicile acestor informații ele de multe ori se „pupă” cu subiecte de interes public, foarte importante pentru societatea moldovenească și care, poate, sunt cu bătaie mult mai lungă, doar că noi asta nu înțelegem. Dar posibil să folosească cuiva pentru niște scopuri cu substrat politic, electoral. Ele sunt făcute în mod conștient de către cineva care știe mentalitatea moldoveanului și fricile lui.

Studiul sociologic a fost realizat în perioada 5-11 mai, pe un eșantion de 1003 persoane. Marja de eroare este de 3,1 la sută, potrivit autorilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău