STUDIU. Cu Parteneriatul Estic, Republica Moldova se mișcă spre Vest

  • 26 Ianuarie 19:05
STUDIU. Cu Parteneriatul Estic, Republica Moldova se mișcă spre Vest

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a consolidat legăturile regiunii cu UE, sugerează noua ediție a Indicelui Parteneriatului Estic 2023, despre care scrie EU NEIGBOURGEAST, citat de IPN.

Studiul, elaborat de Forumul Societății Civile a Parteneriatului Estic (FSC al PaE), arată că societatea civilă rămâne o forță importantă în regiune și joacă un rol notoriu în procesul de aderare la UE a Georgiei, Moldovei și Ucrainei, chiar dacă Belarus și Azerbaidjan prezintă probleme din în ce mai mari. Studiul mai arată că invazia Rusiei în Ucraina a contribuit la o integrare reciprocă mai profundă între unele țări din Parteneriatul Estic și UE în domeniile transportului, energiei și comerțului.

Indicele Parteneriatului Estic evaluează anual progresele celor șase țări din regiune în ceea ce privește  următorii parametri: democrație, buna guvernare și statul de drept, convergența politicilor cu UE și Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

Moldova și Ucraina, în ciuda contextului politic dificil, au ocupat primele două locuri în Indexul Parteneriatului Estic 2023. Acest lucru indică faptul că ambele țări candidate la UE implementează cu perseverență schimbările sistemice pe care Bruxellesul le așteaptă de la ele. Întâietatea Republicii Moldova se datorează performanțelor sale în reformele electorale, pluralism politic, anticorupție și egalitatea de șanse.

Performanța Ucrainei a scăzut din cauza războiului și a restricțiilor impuse vieții publice de legea marțială începând cu 24 februarie 2022. În același timp, războiul nu a subminat dorința Ucrainei de a se reforma, se arată în cercetare.

Indicele Parteneriatului Estic stipulează că procesul de aliniere la cerințele UE este dinamic, care poate regresa cu ușurință atunci când circumstanțele interne sau externe se schimbă sau pur și simplu atunci când apare oboseala cauzată de reforme. În consecință, nivelul tot mai mare de apropiere dintre Moldova și Ucraina este „un proces nefinisat”, se arată în studiu.

„Multe reforme recente, în special cele legate de alegeri, anticorupție și reforme constituționale, nu au fost încă testate pe deplin în practică”, precizează sursa citată.

Spre deosebire de Moldova și Ucraina, studiul atestă și o serie de probleme, inclusiv grave, în celelalte țări ale Parteneriatului Estic – Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău