STUDIU | Creșterea în greutate în prima jumătate a vieții, asociată cu decesul prematur

  • 17 Octombrie 2019 11:31
STUDIU | Creșterea în greutate în prima jumătate a vieții, asociată cu decesul prematur

Creșterea în greutate în jurul vârstelor de 20, 30 și 40 de ani mărește cu peste o cincime riscul de deces prematur, sugerează un studiu citat de Press Association, preluat de Agerpres.

Specialiștii au descoperit că persoanele care au devenit obeze între 25 și aproximativ 47 de ani prezentau un risc mai mare cu 22% de deces prematur și cu 49% mai ridicat de a muri ca urmare a unor boli de inimă.

Totodată, în urma cercetării s-a descoperit că trecerea de la obezitate la o greutate sănătoasă în a doua parte a vieții poate fi riscantă.

Pentru acest studiu, publicat în jurnalul științific British Medical Journal (BMJ), experții au analizat date prelevate de la 36.051 de persoane care aveau 40 de ani sau mai mult la începutul studiului. Participanții au fost cântăriți și măsurați inițial și le-au menționat cercetătorilor cât cântăreau la 25 de ani și cu 10 ani înainte de studiu.

Pe parcursul unei perioade de monitorizare de 12 ani au fost înregistrate 10.500 de decese.

După eliminarea factorilor ce puteau influența rezultatele, specialiștii au descoperit că, în comparație cu persoanele cu o greutate sănătoasă, subiecții care au devenit obezi între vârsta de 25 de ani și aproximativ 40 de ani prezentau un risc mai mare cu 22% de deces prematur din orice cauză și un risc crescut cu 49% de deces din cauza bolilor de inimă.

Persoanele care au slăbit și au trecut de la obezitate la o greutate sănătoasă în aceeași perioadă nu au prezentat un risc crescut de deces prematur. Acest lucru nu a fost însă valabil și pentru participanții care au pierdut din greutate la o vârstă mai înaintată. Cei care au trecut de la obezitate la o greutate sănătoasă începând cu vârsta de circa 40 de ani și mai târziu au prezentat un risc mai mare cu 30% de deces prematur din orice cauză și un risc mai mare cu 48% de deces în urma bolilor de inimă.

Obezitatea pe parcursul întregii vieți adulte presupune cele mai mari pericole - un risc de până la 72% de deces prematur, potrivit concluziilor.

''Obezitatea stabilă de-a lungul vârstei adulte, creșterea în greutate din tinerețe până în a doua parte a vieții și pierderea din greutate de la vârsta mijlocie până la vârsta adultă târzie au fost asociate cu un risc mai mare de deces'', au concluzionat autorii cercetării.

''Rezultatele implică faptul că menținerea greutății normale de-a lungul vârstei adulte, în special prevenirea creșterii în greutate la începutul celei de-a doua părți a vieții, este importantă pentru prevenirea deceselor premature în perioada ulterioară'', au notat oamenii de știință.

Studiul a fost efectuat în rândul cetățenilor americani și a fost condus de o echipă de Facultatea de Sănătate Publică de la Universitatea Huazhong din China.

''Mesajul pentru menținerea unei greutăți sănătoase pe parcursul vieții nu poate fi mai clar. În urmă cu aproximativ 12 ani, respectatul 'Foresight Report' a uluit pentru prima dată Marea Britanie estimând că a fi gras poate reduce 13 ani de viață. Dar, având în vedere creșterea continuă a internărilor în spitale asociate obezității, puține persoane par să fi ascultat'', a declarat Tam Fry, purtător de cuvânt al organizației Forumul Național pentru Obezitate (National Obesity Forum) din Marea Britanie, citată de Press Association.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău