STUDIU | Creierul unor persoane în vârstă, supranumite „super-seniori”, rămâne tânăr mai multă vreme

  • 06 Aprilie 2017 20:32
STUDIU | Creierul unor persoane în vârstă, supranumite „super-seniori”, rămâne tânăr mai multă vreme

Creierul unora dintre persoanele în vârstă, supranumite ''super-seniori'', îmbătrânește mai lent pierzând mai puțin din volum în comparație cu majoritatea semenilor lor, fapt ce îi ajută să își păstreze abilitățile cognitive la peste 80 de ani, conform unui studiu efectuat de cercetători americani în speranța de a înțelege mai bine procesul de deteriorare mentală asociată cu îmbătrânirea, informează miercuri AFP.

Oamenii de știință, a căror cercetare a fost publicată marți în Journal of the American Medical Association (JAMA), au constatat că acești ''super-seniori'', de 80 de ani și peste această vârstă, au un cortex cerebral semnificativ mai gros decât media. Această materie cenușie ce acoperă cele două emisfere cerebrale reprezintă sediul gândirii, memoriei, vederii și al altor informații senzoriale.

În timpul studiului desfășurat pe o durată de optsprezece luni, ''super-seniorii'' au manifestat o pierdere a volumului cortexului cerebral de două ori mai puțin rapidă în comparație cu alți subiecți (1,06% la ''super-seniori'' față de 2,24% la grupul de control), iar memoria lor era la fel de eficientă la peste 80 de ani ca a persoanelor de 50-65 de ani.

''Îmbătrânirea este adesea asociată cu un declin cognitiv sau uneori cu demența'', susține Amanda Cook, cercetător în neuropsihologie clinică în cadrul Universității Northwestern din Chicago, unul dintre autorii studiului. ''Grupul ''super-seniorilor'' sugerează că declinul cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă nu este inevitabil'', a subliniat ea.

Emily Rogalski, profesor asociat de neurologie cognitivă în cadrul aceleiași universități, la rândul ei autoare a acestei lucrări, a declarat că s-a constatat că ''super-seniorii'' au manifestat o rezistență mai mare la rata normală de declin a creierului pe care o observăm la majoritatea persoanelor în vârstă''. ''Aceste persoane reușesc să se mențină sănătoase la vârstă înaintată, să aibă o bună calitate a vieții și să profite din plin de ultimii ani din viață'', a completat ea, potrivit sursei citate.

Echipa de cercetători speră să descopere factorii biologici din spatele acestui ritm încetinit de îmbătrânire. Acest lucru ar putea contribui la menținerea capacității cognitive la bătrânețe.

Conform dr. Ezriel Kornel, neurolog la Facultatea de medicină Cornell din New York, avantajul de care bucură acest grup poate fi explicată cel puțin parțial, prin genetică. Însă, susține el, mediul înconjurător, în special în copilărie, joacă, de asemenea, un rol important și poate contribui semnificativ la sănătatea creierului la vârste înaintate.

Deși în prezent nu există nici o metodă cu eficacitate dovedită pentru păstrarea volumului cortexului cerebral, mai multe studii sugerează că în cazul persoanelor vârstnice modificarea stilului de viață poate ajuta la menținerea sănătății cognitive, notează cercetătorii. Aceștia recomandă activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă, exerciții de stimulare intelectuală precum puzzle-uri, integrame sau jocuri ca bridge și o viață socială activă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău