STUDIU | Coronavirus: Suplimentele de vitamina D nu ajută la tratarea sau la prevenirea COVID-19

  • 22 Mai 14:25
STUDIU | Coronavirus: Suplimentele de vitamina D nu ajută la tratarea sau la prevenirea COVID-19

Consumul unei mari cantități de vitamina D nu ajută la prevenirea sau la tratarea COVID-19, potrivit unui studiu internațional publicat vineri de BMJ, Nutrition, Prevention and Health și citat de EFE, preluat de Agerpres.

Studiul, realizat de cercetători din Marea Britanie, Europa și SUA, avertizează împotriva consumului în cantitate mare a suplimentelor de vitamina D, subliniind că nu există dovezi științifice care să demonstreze că această vitamină poate fi benefică pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus.

Vitamina D este un hormon pe care îl produce pielea la expunerea la soare și ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din corp, necesare pentru bună sănătate a oaselor, dinților și a mușchilor.

"Un nivel adecvat de vitamina D în corp este crucial pentru sănătatea noastră, un nivel prea scăzut poate duce la rahitism sau la dezvoltarea de osteoporoză, dar o cantitate prea mare poate duce la o creștere a nivelului de calciu în sânge, ceea ce ar putea fi dăunător", a avertizat Sue Lanham-New, responsabilă la Department of Nutritional Sciences al Universității din Surrey și principala autoare a studiului.

După rapoarte neverificate că doze mari de vitamina D (peste 4000IU/d) ar putea reduce riscul îmbonăvirii de COVID-19 și trata cu succes noul coronavirus, cercetătorii au studiat baza științifică a acestor afirmații.

După ce au trecut în revistă literatura de specialitate, cercetătorii au ajuns la concluzia că nu există nicio bază științifică care să sprijine teoria că ingerarea unor doze mari de vitamina D poate fi benefică împotriva virusului.

Cercetătorii cred, de asemenea, că nu există o legătură fermă între consumul de vitamina D și rezistența la infecțiile căilor respiratorii.

Totuși persoanelor care ies puțin la aer liber sau sunt obligate la izolare și nu pot sta la soare (de unde organismul își procura vitamina D), li se recomandă să ia suplimente cu această vitamină, dar sub recomandările stricte ale ghidului Public Health England.

Acest ghid de sănătate recomandă suplimente de vitamina D de 10 micrograme pe zi în lunile de iarnă, între octombrie și martie, sau pe toată perioada anului dacă expunerea la lumina soarelui este limitată. Nivelul de vitamina D poate fi completat și prin diferite alimente, precum peștele, carnea roșie, gălbenușul de ou și cerealele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
18
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:9,8 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
9
Wed
13
Thu
15

Curs oficial BNM 30 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău