STUDIU | Noul coronavirus s-ar putea răspândi mai rapid decât SARS

  • 20 Februarie 2020 10:18
STUDIU | Noul coronavirus s-ar putea răspândi mai rapid decât SARS

Oamenii de știință din China care au studiat probe prelevate din nasul și gâtul a 18 pacienți infectați cu noul coronavirus susțin că acesta se comportă mai degrabă ca gripa, în comparație cu alte virusuri strâns legate, ceea ce sugerează că se poate răspândi mult mai ușor decât se credea anterior, informează miercuri Reuters, preluat de Agerpres.

În cel puțin un caz, virusul era prezent chiar dacă pacientul nu avea simptome, confirmând îngrijorările conform cărora pacienții asimptomatici pot răspândi boala.

Deși preliminare, concluziile publicate miercuri în New England Journal of Medicine, oferă noi dovezi conform cărora acest nou coronavirus, care a ucis peste 2.000 de persoane, cea mai mare parte în China, nu seamănă cu virusurile foarte apropiate. ''Dacă se confirmă, acest lucru este foarte important'', a spus doctor Gregory Poland, virusolog și specialist în vaccinuri la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, care nu a fost implicat în studiu.

Spre deosebire de Sindromul Respirator Acut Sever (SARS în engleză), care provoacă infecții în tractul respirator inferior, care pot cauza pneumonie, Covid-19 se pare că preferă atât căile respiratorii superioare cât și pe cele inferioare. Acest lucru înseamnă nu doar că este capabil să provoace pneumonie severă, dar și să se răspândească cu ușurință ca gripa sau răceala comună.

Cercetătorii din provincia Guangdong au monitorizat cantitatea de coronavirus prezentă la cei 18 pacienți. Unul dintre aceștia, care prezenta niveluri moderate de virus în nas și gât, nu a avut niciodată simptome.

Printre cei 17 pacienți simptomatici, echipa a descoperit că nivelurile virusului au crescut imediat după apariția primelor simptome, fiind observate cantități mai mari de virus în nas decât în gât, un model mai asemănător cu gripa decât cu SRAS.

Nivelul de virus la pacientul asimptomatic a fost similar cu cel prezent la pacienții cu simptome precum febra. ''Ceea ce indică acest lucru este în mod clar faptul că acest virus poate fi răspândit din tractul respirator superior și că oamenii îl răspândesc asimptomatic", a explicat Poland.

Rezultatele oferă dovezi suplimentare conform cărora acest virus nou, deși similar din punct de vedere genetic cu SARS, nu se comportă ca acesta, a declarat Kristian Anderson, imunolog la Scripps Research din La Jolla, care utilizează instrumente de secvențiere a genelor pentru a depista focare de boli.

''Acest virus este evident mult mai capabil să se răspândească de la om la om decât orice alt coronavirus nou pe care l-am văzut vreodată. Este mult mai asemănător cu răspândirea gripei'', a spus Anderson, care nu a fost implicat în acest studiu.

Cercetătorii au declarat că rezultatele lor completează rapoartele conform cărora virusul poate fi transmis mai devreme în cursul infecției și sugerează că pentru controlarea virusului va fi nevoie de o abordare diferită de cea care a funcționat în cazul SARS.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău