STUDIU | Copiii constată că drepturile lor sunt încălcate
-
27 Ianuarie 2017 17:11
Peste 900 de copiii din Republica Moldova au vorbit în cadrul unui studiu național, despre modul în care le sunt respectate drepturile și au ajuns la concluzia că în multe cazuri acestea le sunt încălcate. În special, este vorba despre dreptul la educație, la protecție față de violență și abuzuri, la sănătate și la familie.
Una dintre cele mai grave probleme este accesul la educație al copiilor. Taxele formale și informale impuse în școli sunt niște bariere în calea copiilor din familii nevoiașe, care nu reușesc să le achite. De asemenea, școala nu răspunde la cerințele de dezvoltare ale copiilor, nu le stimulează curiozitatea, iar timpul de pregătire a temelor pentru acasă este prea lung.
„Volumul de teme pentru acasă este exagerat. Elevilor liceeni le ia în jur de 6 ore pentru pregătirea temelor, iar celor din clasele primare – 4 ore. Și imaginați-vă atunci când copilul de 8 ani nu are timp liber pentru a ieși afara la joacă, pentru a-și petrece timpul liber cu prietenii, pentru a se implica în activități extrașcolare”, spune Daria, una dintre autorii studiului.
Violența asupra copiilor este un alt fenomen larg răspândit în societatea moldovenească, iar cazurile de abuz sexual reprezintă un subiect tabu, prea puțin înțeles de populație, mai spun autorii studiului. În opinia lor, și copiii au deseori un comportament violent, fiind influențați de cel al adulților.
„În școală, în familie, în societate copiii nu sunt învățați cum să rezolve conflictele pe cale pașnică, cum să le identifice și unde să se adreseze, în caz că au fost martori sau victime ale unor violențe. De multe ori, chiar adulții sunt cei care încurajează copiii să aplice violența în soluționarea unor conflicte”, a remarcat alt autor al studiului, Vlad.
Din cauza migrației la munci peste hotare a părinților, mulți copii din Republica Moldova rămân fără un cadru familial în care să se poată crește armonios, iar acest lucru le influențează dezvoltarea, au mai constatat autorii.
„Unii părinți care pleacă peste hotare la muncă își lasă copii în grija unor persoane care nu ar avea capacitățile necesare pentru a-i îngriji. Buneii pot avea probleme de sănătate și nu reușesc să asigure necesitățile copiilor, frații sau surorile mai mari, care nu au destulă experiență în acest domeniu și vecinii sau rudele, care nu cunosc copilul și nu pot să-i acorde ceea de ce el ar avea nevoie”, a remarcat Mariana.
Opiniile celor peste 900 de copii au fost sintetizate în cadrul unui raport care urmează să fie prezentat la Geneva, la Consiliul pentru Drepturile Omului, în februarie 2017. Raportul a fost elaborat de un grup de 49 de copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, numit Grupul de Reflecție.