Studiu CNA: Profilul infractorului pe cazurile de corupere arată o predispunere mai mare din partea bărbaților în a comite infracțiuni de corupție
-
20 Iunie 2021 12:10
92 la sută bărbați și 8 procente femei – sunt datele privind ponderea inculpaților, în funcție de gen, implicați în acte de corupere pasivă, corupere activă și trafic de influență. Vârsta celor condamnați pentru corupție oscilează între 35 și 45 de ani. Sunt concluziile unui Studiu al Direcției analitice a CNA, intitulat ”Profilul infractorului pe cazurile de corupere pasivă, corupere activă și trafic de influență din analiza sentințelor pe dosarele de corupție pe anul 2020”, scrie BIZLAW.
Potrivit documentului, femeile care activează în sectorul public sunt mai puțin predispuse la comiterea actelor de corupție, comparativ cu femeile din sectorul privat. Această concluzie însă nu se referă și la bărbați, care, fie activează în sfera publică sau privată, sunt mai predispuși de a comite infracțiuni de corupție. Cert este un lucru: majoritatea celor care săvârșesc infracțiuni de corupție și conexe corupției, anterior nu au comis aceste tipuri de infracțiuni, scrie sursa citată.
Din datele Studiului reiese că implicarea în acte de corupție ar fi cauzată de înregistrarea unor salarii mici la locul de muncă de către inculpați, sau în cazul unora, chiar absența unor surse de venit pentru a-și întreține familia. Astfel, lipsa unei activități/ profesii generatoare de salariu face ca, spre exemplu, traficul de influență să de vină ocupație plătită, chiar dacă e ilicită.
Totodată, practica de a ”cere și de a da mită” poate fi rezultatul nesancționării persoanelor corupte sau aplicarea unor pedepse prea blânde care nu descurajează implicarea în acte de corupție. Aplicarea pedepselor nonprivative de libertate și a pedepselor blânde mărește considerabil numărul actelor de corupție și scade încrederea populației în sistemul judecătoresc, pe care, la fel, îl consideră cel mai afectat domeniu din punct de vedere al prezenței corupției.