STUDIU| Cercetătorii chinezi au dezvăluit mecanismul prin care stresul cronic favorizează cancerul de sân.

  • 25 Aprilie 2019 19:39
STUDIU| Cercetătorii chinezi au dezvăluit mecanismul prin care stresul cronic favorizează cancerul de sân.

Cercetătorii chinezi au dezvăluit mecanismul prin care stresul cronic favorizează cancerul de sân, noile informații putând contribui la dezvoltarea în viitor a unor metode utile în tratamentul oncologic, relatează miercuri Xinhua.

Diagnosticul de cancer este de multe ori însoțit de emoții negative, precum anxietate, stări de disperare și teamă, factori de risc ce facilitează dezvoltarea tumorilor și favorizează evoluția acestora. Însă mecanismele specifice prin care stresul cronic afectează dezvoltarea cancerului au constituit o necunoscută.

O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină Dalian din China a descoperit că stresul cronic poate conduce la creșterea nivelurilor de epinefrină (adrenalină), care stimulează lactat dehidrogenaza A (LDHA) și dezvoltarea celulelor canceroase cu comportament similar celulelor stem.

Cu ajutorul unei substanțe folosite pentru analizarea LDHA, specialiștii au descoperit că vitamina C a inversat fenotipul malign al celulelor canceroase cu comportament similar celulelor stem indus de stresul cronic.

Studiul a fost publicat în Journal of Clinical Investigation.

Cercetătorul principal Liu Qiang a declarat că acest studiu demonstrează importanța critică pe care o au factorii psihologici în dezvoltarea unor proprietăți similare celulelor stem în cazul celulelor cancerului de sân și oferă totodată o abordare terapeutică promițătoare în terapia tumorilor mamare.

''Agentul vitamina C de scădere a LDHA reprezintă o potențială abordare pentru combaterea cancerului de sân asociat stresului'', a explicat Liu.

Echipa condusă de acesta s-a implicat în reglementarea dinamică a cercetării celulelor canceroase cu caracteristici similare celulelor stem precum și în studiul mecanismului comportamentului psihosocial ce afectează evoluția tumorii.

Liu a declarat că pacienții cu cancer mamar, cancer ovarian și cancer de stomac manifestă adesea emoții negative care accelerează dezvoltarea tumorilor.

 

Sursa: Agerpres 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău