STUDIU | Cele mai populate orașe din lume

  • 05 Martie 2019 17:15
STUDIU | Cele mai populate orașe din lume

New Delhi a fost cea mai poluată capitală din lume în 2018, au spus marți două organizații care măsoară poluarea atmosferică și care au realizat un studiu despre cantitatea de particule în suspensie din aer, respectiv parametrul PM2,5, în 61 de capitale din lume, potrivit Reuters.

Capitala Indiei, unde locuiesc peste 20 de milioane de persoane, este urmată, în topul celor mai poluate metropole, de capitala Bangladeshului, Dacca, și de Kabul, capitala Afganistanului, potrivit unui studiu realizat de IQ AirVisual, o organizație elvețiană care culege date despre calitatea aerului la nivel global, și Greenpeace.

Poluarea din New Delhi este cauzată de emisiile vehiculelor și de cele din industrie, de praful provenit de la șantierele de construcții, fumul de la arderea gunoiului și a resturilor vegetale rămase în urma strângerii recoltelor de pe câmpurile din apropiere.

Concentrația anuală medie de PM2,5 în oraș, într-un metru cub de aer, a fost de 113,5 în 2018, se precizează în raportul celor două organizații, aproape dublu față de nivelul din Beijing, care ajunge la o valoare medie de 50,9 pe parcursul anului, capitala Chinei ocupând poziția a opta în clasamentul celor mai poluate capitale din lume.

Particulele în suspensie PM2,5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase deoarece pot pătrunde foarte adânc în plămâni.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit un prag zilnic al calității aerului la 25 micrograme de PM2,5 în metrul cub de aer.

China a făcut eforturi ani de zile pentru a aplica norme de mediu și a lua măsuri împotriva industriilor poluatoare, iar în ultimii ani a beneficiat de îmbunătățiri la nivel legislativ și de o mai mare voință politică în ceea ce privește combaterea poluării.

"În China continentală în special, aceste măsuri au dus la îmbunătățiri semnificative în reducerea nivelurilor de PM2,5 de la an la an", au precizat cele două organizații în studiul comun.

În India se află 15 până la 20 dintre cele mai poluate orașe din lume, se mai spune în raport.

"Întrebarea care urmează să-și afle un răspuns este dacă există suficientă voință politică pentru a lupta agresiv cu grava problemă de sănătate din India și a renunța la combustibilii și practicile care poluează", a spus Pujarini Sen, purtătoarea de cuvânt pentru Greenpeace India.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău