STUDIU | Ce urmări va avea căldura extremă preconizată pentru următorii 4 ani

  • 15 August 2018 11:25
STUDIU | Ce urmări va avea căldura extremă preconizată pentru următorii 4 ani

Perioadele de arșiță ar putea deveni o trăsătură caracteristică a climei la nivel mondial cel puțin în următorii patru ani, susțin oamenii de știință, potrivit Agerpres.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că temperaturile medii înregistrate pe tot globul la suprafața pământului și a apei ar putea fi anormal de ridicate între anii 2018 și 2022, informează marți Press Association și AFP.

Cel mai important factor care stă la baza acestei estimări este înmulțirea „evenimentelor de căldură extremă".

Studiul a fost realizat anterior valurilor de caniculă care au condus la înregistrarea în acest an, în Marea Britanie și în alte zone ale lumii, a unor temperaturi foarte ridicate.

Însă vremea neobișnuit de caldă a fost prognozată corect de cercetători, care au estimat pentru 2018 o „mare probabilitate de anomalie de căldură" relativă cu efectele generale ale încălzirii globale. Studiul, publicat în jurnalul Nature Communications, a fost primit spre publicare în luna ianuarie.

Noua tehnică utilizată, numită Procast (prognoză probabilistică), încearcă să raționalizeze comportamentul haotic inerent al sistemelor, precum clima Pământului. Procesul presupune colectarea informațiilor în urma schimbărilor anterioare petrecute într-o anumită stare a sistemului pentru a calcula șansele probabilistice ale tranzițiilor către noi stări viitoare. Un test retrospectiv al metodei a prognozat cu acuratețe fenomenul de discontinuitate (hiatus) a încălzirii globale din perioada 1998 - 2013.

Oamenii de știință, conduși de doctor Florian Sevellec, de la Laboratorul de oceanografie fizică și spațială de la Universitatea din Brest, Franța, au notat: „Pentru 2018-2022, prognoza probabilistică indică o perioadă mai călduroasă decât în mod normal".

„Aceasta va accentua temporar tendința de încălzire pe termen lung. Următoarea perioadă călduroasă este asociată cu o probabilitate mai mare de temperaturi intense până la extreme", au precizat cercetătorii care au adăugat că evenimentele caniculare care afectează suprafața apelor pot spori activitatea furtunilor tropicale.

Sursa: digi24

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
8,24
Câțiva nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
1
Wed
3
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău