Studiu | Care sunt cauzele scăderii popularității integrării europene în rândul populației

  • 20 Februarie 2017 14:52
Studiu | Care sunt cauzele scăderii popularității integrării europene în rândul populației

Lipsa de comunicare din partea autorităților, frauda bancară, precum și mesajele duplicitare din partea autorităților sunt principalele cauze ale scăderii popularității integrării europene în rândul populației, potrivit unui studiu prezentat astăzi de Asociația pentru Politică Externă.

Autoritățile nu au asigurat o bună comunicare cu cetățenii, iar Uniunea Europeană este asociată cu guvernarea cu după frauda bancară, ceea ce a fost în detrimentul vectorului european de dezvoltare, subliniază directorul executiv al APE Victoria Bucătaru.

În plus, după alegerile prezidențiale, un factor de putere -  președintele - promovează un alt vector integraționist ceea ce afectează percepția populației.

Unul din pericolele care duc la creșterea euroscepticismului este și propaganda din spațiul mediatic. Autoritățile ar trebui să-și asume un rol mai mare în combaterea acesteia, precum și în comunicarea cu cetățenii, susține Victoria Bucătaru. 

Cu probleme similare se confruntă și alte state din Parteneriatul Estic precum Georgia și Ucraina. Totuși, în Ucraina, spre exemplu, există o majoritate clară pro-europeană, în comparație cu Republica Moldova, potrivit expertului Leonid Litra.

Experții îndeamnă autoritățile statelor din Parteneriatul Estic să asigure o comunicare mai eficientă privind beneficiile apropierii de Uniunea Europeană, dar și să aloce mijloace financiare pentru aceasta. De asemenea, un rol important, trebuie să continue să-l joace societatea civilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău